Скільки на Калущині залишилося учасників бойових дій Другої світової війни?

Напередодні Дня Перемоги журналісти спробували дізнатися, скільки в Калуші та районі залишилося учасників бойових дій Другої світової війни.

Те, що з кожним роком все менше і менше сивочолих ветеранів можна побачити на Пагорбі Слави у День Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні, добре всім відомо і зрозуміло, чому так є. Саме через їх дуже малу присутність, а ще більше через те, що самотужки вони вже не в змозі пройтися з площі Героїв до Пагорба Слави, традиційна хода калушан 9 Травня до цього священного місця була відмінена. Тож останні кілька років на вічі з нагоди вшанування пам’яті героїв найбільш кривавої війни в історії людства бажаючі добиралися пішки або на автівках чи автобусах, інформує”Нафтохімік-Калуш”.

Голова Калуської міськрайонної організації ветеранів воєн Петро Мудрик розповідає:

“Так буде й цього року. Рівно о 10.00 9 Травня на Пагорбі Слави розпочнеться віче-спомин. Священнослужителі калуських церков відправлять молебень, виступлять перед присутніми представники влади Калуша, інші учасники віча. Передбачено також нагородження ще живих фронтовиків. Але далеко не всі із них зможуть у цей справді радісний для них день побувати на Пагорбі. Адже більшість із тих, хто ще живе, не в змозі прийти чи навіть приїхати на віче”

А скільки їх ще залишилося всього в Калуші та районі і чи можете назвати їх прізвища?

“Відразу скажу, що ті дані, які ми маємо, не є до кінця достовірними. Справа в тому, що частина ветеранів як безпосередньо Другої світової війни, так й інтернаціональних воєн на території інших держав, не мали і не мають бажання реєструватися в нашій ветеранській організації. І все-таки я оприлюдню ту інформацію, яка наразі в нас є.”

Читайте також  “Забезпечте безаварійний проїзд”: люди заблокували дорогу на Калущині (ФОТО)

Тож серед тих, хто брав безпосередню участь у бойових діях у війні з фашизмом, у Калуші є такі ветерани, як Ардан Іван Михайлович, Ловчаков Іван Сергійович, Паніна Галина Бернардівна, Полодовський Никифор Опанасович, Хомик Степан Васильович і Шевчук Микола Іванович, який нині проживає в селі Копанки.

Спробували також з’ясувати скільки таких фронтовиків єву селах Калуського району. Згідно із нашими даними, їх є також шестеро. Найбільша кількість учасників бойових дій проживає нині в селі Підмихайля. Це, зокрема, Струтинський Микола Антонович, Пинда Микола Михайлович, Петрів Василь Михайлович і Просяновський Йосип Антонович. Ще два ветарани-фронтовики – Кущак Ярослав Михайлович і Садула Микола Іванович є жителями сіл Бережниця та Томашівці.

Не можу не сказатий й про те, що в Калуші залишилося лише дві вдови війни. Це, зокрема, Магас Ірина Степанівна та Шишкіна Марія Йосипівна. Більше є в нас учасників війни та дітей війни.

Хочу також повідомити, що після завершення церемонії вшанування пам’яті Героїв Другої світової війни, її учасників влада міста запросять на святковий обід в одному із кафе міста.

Про це повідомилв голова Ради ветеранів Юрій Безуглий.

За його словами, 8 травня представники Ради ветеранів, адміністрації підприємства разом із учасниками бойових дій, війни і трудового фронту покладуть квіти до пам’ятника Олександру Корякову в селі Боднарів, до могили медичних сестер Надії Гусєвої та Надії Клюєвої в Підгірках, а також до могили загиблих героїв на Пагорбі Слави. Після цього в ПК «Мінерал» відбудеться церемонія нагородження наших ветеранів, які у свій час працювали в підрозділах великої «хімії». З нагоди Дня Перемоги передбачено вручення одноразових грошових допомог нині живим серед нас двом учасникам бойових дій та сімом учасникам трудового фронту. 8 травня на тематичному заході в Народному музеї історії і трудової слави ТОВ «КАРНАТНАФТОХІМ» їх буде нагороджено грошовими преміями від підприємства. Учасники бойових дій отримають допомогу в розмірі 2,5 тис. грн. кожен, а учасники трудового фронту – по 1000 грн.

Читайте також  На Калущині втопився 71-річний чоловік

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.