Новий закон заборонить українцям здавати квартири: що загрожує орендодавцям

Винятком стануть лише хостели

Народні депутати пропонують зареєструвати законопроект, який вносить зміни до Житлового кодексу України і регулює правила здачі квартир у багатоповерхових будинках в оренду під офіси та міні-готелі. Документ було подано 22 квітня. Ініціатор проекту Артур Герасимов пропонує внести зміни також і в деякі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Зокрема, пропонується поправити ст. 150 КУ, додавши текст про використання квартир у багатоквартирних будинках не за призначенням з роз’ясненням відповідальності у випадку порушення даного пункту.

Незабаром власники квартир зможуть здавати їх в оренду згідно затверджених законом правил і нести господарську діяльність лише у випадках, коли не використовується найнята робоча сила і якщо не порушуються права та інтереси власників квартир у тому ж житловому комплексі.

У разі прийняття нового закону заборонять власникам квартир здавати їх подобово. Використання приватного житла в якості готелів буде не допустимим. Також не можна буде здавати нерухомість, яка знаходиться у висотках від 16 поверхів і більше, під офісні приміщення.
Виключенням будуть лише хостели, але і вони повинні відповідати вказаним у документі санітарним нормам. Так, у проекті кімнат, що входять в хостел, зобов’язані виділити не менше 4 квадратних метрів для спального місця і не менше 6 квадратів від площі приміщення на одну людину, з вигодами у кімнаті чи загальними зручностями. А також мати спеціальну загальну кімнату для спілкування гостей, які проживають тимчасово.

Дія закону не поширюватиметься на нежитлові приміщення, розташовані на цокольних поверхах, на першому, другому і верхньому поверхах багатоквартирного житлового будинку, які здаються під офіси. У разі порушення пунктів закону передбачена кримінальна відповідальність, а саме штраф у розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному порушенні закону власнику житла загрожує штраф від трьох до п’яти н. мін.

Читайте також  Нові права, іспити і медогляди: життя водіїв в Україні кардинально зміниться

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.