Обов’язок піклуватися про рідних: у Мінсоцполітики розповіли, коли діти мають сплачувати аліменти батькам

У Міністерстві соціальної політики розповіли українцям, коли діти мають сплачувати аліменти на батьків.

«Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачений Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду», — розповіли у Мінсоцполітики.

У Мінсоцполітики повідомили, що діти повинні утримувати своїх батьків, коли вони непрацездатні та потребують матеріальної допомоги. Якщо батько був позбавлений батьківських прав, обов’язків його утримувати немає.

Окрім сплати аліментів, діти повинні також брати участь у додаткових витратах на батьків, якщо ті тяжко хворі, інваліди, слабкі й немічні.

Суд може звільнити від обов’язку утримувати батьків, якщо буде встановлено, що той ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків.

У виняткових випадках суд може присудити дітям аліменти на строк не більше трьох років. Він же і визначить суму аліментів, виходячи з матеріального становища сторін і членів сім’ї, які також можуть допомагати батькам.

На сьогоднішній день відкрито 100 тисяч виконавчих проваджень по аліментах, виплата яких не здійснюється через відсутність у боржника постійної роботи або майна. Для вирішення цієї проблеми Міністерство юстиції України та Державна служба зайнятості планують підписати Меморандум про співпрацю з метою працевлаштування осіб, які мають борги по виплаті аліментів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.