В Італії на 5 років знизили пенсійний вік і ввели базовий дохід

29 січня 2019 року, президент Італії Серджо Маттарелла, який був обраний на цей пост в 2015 році, підписав закон про проведення в країні пенсійної реформи. Раніше він був схвалений Радою міністрів.

Тепер в Італії введена так звана «квота 100». Це означає, що момент виходу на пенсію буде визначатися за формулою: вік громадянина плюс його трудовий стаж. У сумі ці два показники повинні дати результат 100. Зміни вступлять в силу вже з квітня для приватного сектора і з серпня – для держструктур.

До речі, ця реформа була одним з основних передвиборних обіцянок глави держави. І він його виконав.

Головний пункт закону – зниження віку виходу на пенсію на 5 років. Зараз він в Італії становить 67 років (його підвищили в 2011 році під час економічної кризи). Реформа дозволить італійцям виходити на пенсію вже в 62 роки, за умови, що у них до цього моменту набереться 38 років трудового стажу (разом 38 і 62 становлять 100). Тому закон так і називається.

Таким чином, під нову реформу має можливість потрапити майже будь-який, хто почав працювати раніше 29 років і не мав великих перерв у трудовій діяльності.

Чим старша людина, тим менший стаж йому буде потрібно для виходу на пенсію: в 70 років, наприклад, буде потрібно лише 30 років трудового стажу. В уряді Італії вважають, що ранній вихід на пенсію буде стимулювати економічне зростання в країні, так як буде підживлювати ринок вакансій для безробітних.

Однак цілий ряд економістів піддали документ критиці, вважаючи його популістським і економічно необгрунтованим.

Також президент Італії підписав закон про базову доході. Згідно з ним незаможні і соціально незахищені громадяни Італії отримають право на так званий «базовий дохід», який складе 780 євро на людину і тисяча тридцять два євро на сім’ю. Ці гроші, зокрема, будуть отримувати безробітні, які довгий час не можуть знайти роботу, що розорилися підприємці або молодь, яка ніколи не працювала і, відповідно, теж не має права на допомогу по безробіттю.

Читайте також  Сирота, що загинув за нас, як за братів…Герой Ростислав Труханський

За твердженням Луїджі ді Майо, базовий дохід «не дозволить просто лежати на дивані». Зокрема, безробітні будуть зобов’язані відвідувати курси перепідготовки і погоджуватися на вакансії в будь-якій точці країни. Якщо вони три рази поспіль відмовляться вийти на пропоновану їм роботу, посібники їх можуть позбавити. Також ці гроші можна буде використовувати для азартних ігор. Якщо факт такого використання грошей буде виявлено, виплату допомоги теж можуть припинити.

За оцінкою уряду, витрати на програму базового доходу складуть в перший рік сім мільйонів євро.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.