“Україна зазирнула в прірву”, — польська преса

«Порівняно зі Зеленським, Порошенко, безумовно, безпечніший, хоча й це не найкраща перспектива для України».

 

Про результати першого туру виборів Президента України у понеділок, 1 квітня, написала польська газета Rzeczpospolita.

Оглядачі газети зазначають, що майже кожен третій українець, який брав участь у першому турі президентських виборів у неділю, 31 березня, віддав свій голос блазневі без досвіду роботи у владі та навіть без політичної програми.

Тому цілком можливо, що Володимир Зеленський після другого туру виборів за три тижні стане новим лідером держави. Це нищівний вирок п’ятьом рокам правління Петра Порошенка та його команди.

Теперішньому президентові вдалося швидко відновити Збройні сили і, можливо, запобігти окупації Росією південної частини країни. Він також зумів стабілізувати державні фінанси і запобігти банкрутству України. Він підняв ціни на газ, без якого державний бюджет ніколи не може бути виконаним.

Проте українці поїхали на київський Майдан на рубежі 2013-го і 2014 року з двох основних причин. По-перше, вони хотіли покінчити з правлінням олігархів і поширеною корупцією, по-друге, інтегрувати країну з ЄС. А в цьому прогрес — мізерний.

«Порошенко, котрий із моменту приходу до влади збагатився, як мало навряд чи хто завгодно, послідовно захищав інтереси найбагатших, — пише Єнджей Білецький, автор статті. — Тому, завдяки величезним можливостям впливу на виборців через засоби масової інформації і навіть безпосередньою купівлею голосів, усі кандидати, котрі отримали найкращі результати на цих виборах, походять із класу олігархів: крім Порошенка, Зеленського, котрий тісно пов’язаний із Ігорем Коломийським, на третьому місці в першому турі виборів опинилася Юлія Тимошенко, котра заробила свої статки на мутних газових угодах із Росією. І з цього кола Україна не може відірватися вже майже 30 років.

Читайте також  “Одяг постраждалої знайшли неподалік”: 17-річну дівчину згвалтували три рази, поки вона йшла з клубу додому

Але олігархічна система в Україні також має і трагічний вплив на саму економіку. Замість того, щоб піднятися з дна, він застигла на місці, а відстань її до Польщі зростає. Достатньо сказати, що 100 доларів за цінами, порівнянними з польськими, — гідна зарплата в Україні. Ще до виборів цієї неділі мільйони українців вже проголосували ногами, виїхавши на роботу за кордон. Україна, яка за часів здобуття незалежності мала населення 55 мільйонів людей, тепер має менше, ніж Польща, якщо відняти Крим і Донбас, окуповані Росією. Це шокуючий результат.

Також влада Порошенка не надто підштовхує державу до інтеграції в Європу. Йому вдалося скасувати візи до країн ЄС, а також до більшості латиноамериканських країн. Президент також привів реалізації угоди про глибший митний союз. Але при теперішньому стані економіки Україна ним не надто скористалася. Достатньо сказати, що її торгівля з Німеччиною становить лише 5 % товарообміну Польщі з цим своїм західним сусідою.

Правда, порівняно зі Зеленським, Порошенко, безумовно, безпечніший, а тому він кращий кандидат, і тепер не залишається нічого іншого, ніж тримати за нього кулака. Хоча й це не найкраща перспектива для України, резюмує видання.

Як повідомляв “Вголос”, підрахунок голосів триває: ЦВК опрацювала понад 60 % бюлетенів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.