На Івано-Франківщині екс-керівник банку заволодів коштами 22-х клієнтів

На Прикарпатті справу щодо заволодіння грошовими коштами клієнтів банку спрямовано слідчими до суду. Йдеться про 37-ми річного керівника одного з відділень банку. Він, маючи доступ до інформації банку, вирішив незаконно збагатитися.

Протягом 2009-2015 років чоловік вчинив 150-ть кримінальних правопорушеннях щодо 22-х потерпілих, яким відшкодовано збитки на суму близько 1 млн 500 тис грн, інформують “Вікна” з посиланням на сектор комунікації поліції Івано-Франківщини.

26 березня Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Івано-Франківської області завершено досудове розслідування з направленням до суду обвинувального акта у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами клієнтів банку.

Проведеним досудовим розслідуванням установлено, що колишній 37-ми річний керівник одного з відділень банку в силу своїх посадових обов’язків, маючи доступ до інформації щодо діяльності та фінансового стану клієнтів банку, що є банківською таємницею, вирішив незаконно збагатитися шляхом учинення злочинів, пов’язаних із привласненням, розтратою та заволодінням чужим майном – грошовими коштами банку та клієнтів банку.

Так, керівник, грубо порушуючи норми кримінального законодавства, Закону України «Про банки і банківську діяльність», положення Національного Банку України, відомчих нормативних документів банку використовував доступи до програмних комплексів банку, редагував і вносив завідомо неправдиві дані, які є персональними ідентифікаційними відомостями клієнта, без відома та згоди клієнта, а також шляхом її підроблення розривав депозитні договори, отримуючи доступ до рахунків клієнтів та можливість розпоряджатися наявними на ньому коштами на власний розсуд. З метою розтрати та привласнення депозитних вкладів клієнтів банку, формував завідомо неправдиві виплатні касові документи, на підставі яких отримував готівку в касі чи електронні розрахункові документи, перераховуючи депозитні кошти на інші рахунки. Неодноразово вносив до клієнтської бази неправдиві відомості про клієнтів банку, а саме без їх відома підв’язував заздалегідь придбані номера мобільних телефонів, фотографував третіх осіб, у випадках коли обов’язкова валідація фотографії клієнта, без відома та доручення клієнтів замовляв, оформляв та отримував платіжні картки на їх ім’я, на які за допомогою програмних комплексів банку таємно здійснював безготівкові перекази депозитних коштів з рахунків клієнтів, завдаючи їм збитки.

Читайте також  Неподалік Франківська — ДТП: перекинувся автомобіль

Таким чином, в ході проведення розслідування задокументовано злочинну діяльність керівника протягом 2009-2015 років. Останньому оголошено підозру у 150 кримінальних правопорушеннях, учинених відносно 22 потерпілих, яким відшкодовано збитки на суму близько 1 млн 500 тис грн.

В ході досудового розслідування слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим прокурором прокуратури Івано-Франківської області, підозрюваній особі було обрано міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.