На Прикарпатті священик УПЦ судиться з греко-католиками за капличку. ВІДЕО

Чисельною громадою та пішою ходою греко-католики селища Перегінське, що на Рожнятівщині, прийшли до суду. Це вже 12 засідання, на якому намагаються владнати конфлікт, що виник між громадою УГКЦ та священиком УПЦ.

У селищі Перегінське, що на Рожнятівщині, виник конфлікт між конфесіями. Священик УПЦ отець Юрій Семко звернувся з позовом до суду про визнання права власності за ним на капличку святого Юрія Побідоносця. Греко-католики позову не визнають, вважають споруду власністю громади.

Конфліктують за капличку, збудовану в 1999-2000 роках, інформує ТРК Незалежність. Позивач, отець Юрій, стверджує, що капличку побудували його батьки.

“Це була їхня пожертва для Господа Бога, але з тією метою, щоби коли я стану священиком, я там служив”, – обгрунтував позов у суді отець.

За його словами, фінансувала будівництво виключно родина, будував батько, а керував будовою дідо.

Священик стверджує, що греко-католики перешкоджають православним відправляти в каплиці богослужіння. Тому також сакральну споруду слід визнати такою, що належить православній громаді селища.

“В селі є три церкви УГКЦ. На чолі єпархії – декан отець Роман Балагура. І склалася така ситуація, що не дозволяють служити нам в цьому храмі, який побудували мої батьки”, – каже священик УПЦ.

Натомість інша сторона стверджує, що каплиця – це дочерня церква парафії святого Духа УГКЦ. Про це говорить отець Василь Бойко.

Мешканці Перегінського вважають, що каплиця належить всій громаді, оскільки була побудована в память про загиблих воїнів УПА. І в будівництві роботами допомагали жителі селища, стверджує Мирослава Глушко.

“Самі будемо полягати, але не дозволимо, щоби він взяв громадську каплицю собі у власність”, – висловлює думку селян жінка.

Декан Перегінська отець Роман Балагура позов не визнає на підставі того, що сакральна споруда не може бути чиєюсь персональною власністю. І не може бути православною, оскільки освячена греко-католицьким єпископом Софроном Мудрим.

Читайте також  В сторону Закарпаття рухається військова техніка НАТО (ВІДЕО)

“Нікому не заперечуємо – всі конфесії можуть приходити молитися. буде євхаристійне єднання”, – виступив в суді отець Балагура.

В підсумку суд не прийняв остаточного рішення – зважаючи на час Великого посту та молитов, фінальне засідання перенесли на 7 травня.

“Думаю, що все таки є над нами Бог, – висловився житель Перегінська Роман Мельник. – Дуже боюся, щоби це не призвело до іншого, більш критичного стану в селищі. Думаю, що громада є у нас розуміною і не допустить до цього”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.