Грошові стягнення, а також саме житло: як українців карають за борги по комуналці

На сьогоднішній день загалом українці заборгували за послуги ЖКГ понад 55 млрд.

В Україні через накопичення у населення боргів перед постачальниками комунальних послуг у судах зростає кількість позовів про санкції стосовно неплатників. У деяких випадках доходить навіть до позбавлення українців квартир. Зараз у середньому борг за комуналку на сім’ю становить близько 3 700 гривень, в той час як загальна заборгованість – 55 мільярдів.

Варто зазначити, що виконавча служба може заарештувати і реалізувати на аукціоні житло недобросовісних платників за комуналку, якщо сума боргу перевищила 20 “мінімалок”, тобто понад 83 400 гривень.

Таким чином, людина повинна протягом трьох років “збирати” борг щомісяця по 2 300 гривень.

Додамо, що за законом квартиру не мають право відібрати, якщо у боржника немає іншого житла. Тим не менш, нещодавно в Харківській області в Лозовій пенсіонерку виселили з квартири за заборгованість по комунальним послугам на суму понад 20 тисяч гривень.

За словами експерта з питань ЖКГ Андрія Нікончука, суд може заарештувати і накласти стягнення на квартиру, якщо у відповідача не буде інших засобів для погашення заборгованості.

На думку координатора житлових програм Тетяни Бойко, часто буває так, що люди не платять за комуналку, бо вважають, що “для них немає правил, що вони можуть собі дозволити”.

Більш поширені приклади покарання несумлінних платників – заборона виїжджати за кордон, вилучення у них техніки (телевізори, комп’ютери, побутова техніка тощо), меблів та одягу.

Зазначається також, що найбільше в українців накопичилося боргів за опалення і гарячу воду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.