На Прикарпатті створять українсько-польську школу гірського рятівництва

Сьогодні відбулося підписання Меморандуму про майбутню співпрацю щодо створення українсько-польської школи гірського рятівництва та українсько-польського рятувального поста на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного університету та Варшавського університету.

Участь у підписанні взяли голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, маршал Підкарпатського воєводства Республіки Польща Владислав Ортиль, керівництво УДСНС Івано-Франківської області та Бещадського ГОПР, інформують “Вікна”.

Голова ОДА Олег Гончарук зазначив, що Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» на горі Піп Іван, над відновленням якого сьогодні працює Прикарпатський національний університет спільно з Варшавським університетом, є родзинкою нашого регіону:

«Це потрібний освітній і науковий проект. Також на території села Микуличин незабаром розпочнеться будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі. Концепція створення Міжнародного центру ґрунтується на європейських принципах пізнання молоддю спільної історії та культури сусідніх народів».

Своєю чергою ректор університету Ігор Цепенда розповів, що на базі міжнародного наукового центру «Обсерваторія» буде реалізовано пілотний проект з рятування туристів. Цей проект, на думку ректора, стане сигналом для всіх країн Карпатського регіону оскільки з точки зору і географічної, і ландшафтної, і кліматичної центр, який планується створити, буде місцем проведення рятувальних операцій для всіх країн Карпатського регіону, які зможуть об’єднати свої зусилля.

Маршалек Підкарпатського воєводства Республіки Польща Владислав Ортиль наголосив:

«Ми підтримуємо ваш європейський вибір та вектор розвитку на шляху до Європейського Союзу. Сподіваємося, що спільна співпраця з кожним роком лише розвиватиметься, а її успішним прикладом стануть разом реалізовані проекти».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.