6 лютого – КСЕНІЇ: особливий день, коли можна випросити добру долю. Історія, традиції, прикмети, таємниця імені

6 лютого о старовину в цей день називався “Ксенія (Ксенія) -напівзимниця” в честь святої блаженної Ксенії Міласської (в миру Євсевії) – черниці з цікавою і загадковою долею, несамовито відданою християнській вірі, яка володіла даром розради всіх стpажденних.

Будучи дочкою знатної людини, вона потайки покинула рідну домівку, щоб уникнути ненависного їй шлюбу, побудувала жіночий монастир і провела все життя в працях, молитвах і добрих справах. Джерело

У народі по погоді на Ксенію весну примічали. Крім того, люди цікавилися цінами на хліб, закуповували відсутнє зерно. З цього моменту починалися найтяжчі дні для людини, що живе своєю працею: навіть дуже щедрі запаси повільно, але вірно підходили до кінця, а до першого хліба (озимих) залишалося ще довго.

В цей день в молитвах до святої можна випросити собі добру долю.

Таємниця імені КСЕНІЯ

Перекладається як «чужинка» або «гостя». Саме так в стародавній Греції називали всіх чужоземних жінок, які прибули в країну не по своїй волі.

Згодом у слов’ян утворилося кілька самостійних похідних від імені Ксенія – такі як Аксінія, Оксана.

Ксенія – впевнена в собі розумна і незалежна жінка, яка звикла самостійно вирішувати всі свої проблеми. З Ксенією важко сперечатися – вона твердо стоїть на своїй думці, може легко образити необережним словом або зауваженням опонента. Ксенія любить перемагати і важко переживає невдачі.

Непосидючий характер Ксенії не дає їй ні хвилини сидіти склавши руки, а її наполегливість допомагає їй доводити будь-яку справу до кінця. До того ж вона непримиренний боpець за справедливість, який буде боротися за праве діло навіть в самій безвихідній ситуації.

Їй не варто трудитися у великих колективах – рано чи пізно вона обов’язково з ким-небудь зчепиться в боpотьбі за свої або чужі права.

Читайте також  6 лютого – день ангела Оксани. Добра, любові, радості і найкращої долі вам, дорогі наші іменинниці!

З віком Ксенія навчиться приборкувати свої емоції і стане більш спокійною, або навіть трохи черствою, але все одно такою ж вразливою і самолюбної. Хворобливе самолюбство змусить Ксенію завжди перебувати в напрузі – вона буде готова в будь-який момент відбuти нападки з боку оточуючих. Для неї ніколи не буде існувати авторитетів, вона завжди буде сама собі авторитет.

Ксенія уразлива, важко підкоряється наказам, вона не відчуває глибинних почуттів, а зайві сентименти і переживання не затьмарюють її душу. Але при цьому вона настільки яскрава, що завжди буде виділятися з натовпу – в ній за версту видно шарм і індивідуальність.

Ксюша прекрасно почуває себе в чоловічій компанії, де може продемонструвати свою жіночу чарівність і cekcyальність. Жінка має чудовий смак, має свій власний стиль в одязі і макіяжі.

Ксенію важко назвати щасливчиком долі – все в житті їй буде діставатися нелегко. Вона буде всього домагатися працею і завзятістю, їй чужа заздрість і користолюбство. Ксюша вміє радіти чужому успіху і співпереживати чужому гоpю.

Прикмети на 6 лютого

Висока ціна на хліб – до мізерного врожаю.

Хліб впав в ціні – урожай буде багатим, поля – родючими.

Щоб визначити урожай, в народі існував такий спосіб ворожіння. На ніч клали на столі трохи жита. Якщо зерна додалося – то і хліба в засіках на майбутній рік додасться. Якщо його буде менше – на врожай годі сподіватися!

Гадали в старовину і про майбутні ціни на зерно. Пекли хліб і зважували його вранці і ввечері. Якщо на ранок вага ставала більшою, зерно повинно було подорожчати. Вага залишалася колишньою – ціна не зміниться. Зменшилася вага – і хліб подешевшає.

Читайте також  В Україні готуються до другої хвилі епідемії коронавірусу

Яка погода на Ксенію, такий буде і вся весна.

Гарна погода – до дружної весни.

На Ксенію ясно – і весна буде сонячною.

Заметіль, хуртовина – до неврожаю. Крім того, в цьому випадку навесні очікувалася похмура погода.

Хмари рідкі і високі – до швидкого тепла.

Хто першим сідав вечеряти в цей день – той незабаром вмuрав. Тому 6 лютого намагалися не сідати ввечері за стіл. У деяких випадках першими вечеряли старі, щоб діти і внуки не помеpли раніше.

Літнім людям не дозволялося в цей день шити, в’язати, стригти нігті, волосся, а також застеляти ліжко.

Не можна в цей день ставити квас – до неврожайного року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.