Стало відомо про багаторічні таємні переговори США та КНДР

Останні десять років представники американської розвідки таємно зустрічалися з північнокорейськими колегами. Прихований канал зв’язку допомагав звільняти затриманих громадян двох країн і організувати зустріч президента США Дональда Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

Зазначається, що у 2012 році виконуючий обов’язки директора ЦРУ Майкл Морелл двічі відвідував Пхеньян. Евріл Хейнс, яка обіймала у 2013-2015 роках пост заступника директора ЦРУ, також відвідувала країну з секретним візитом.

На час президентства Барака Обами консультації були припинені. У січні 2017 року їх повторно відновив Майкл Помпео, призначений на посаду директора ЦРУ.

Американська сторона використовувала секретні переговори, щоб обговорювати ситуацію з американцями, які перебувають в ув’язненні, але пізніше сконцентрувалися на питаннях врегулювання кризи. Консультації також розглядалися, як спосіб підтвердити готовність США нормалізувати відносини в обмін на денуклеаризацію.

19 січня у Білому домі, після зустрічі Трампа з головним спікером щодо ядерної проблеми КНДР генералом Кім Йон Чхолем у Вашингтоні, заявили про те, що Трамп проведе другий саміт із лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у кінці лютого.

Нагадаємо, що перша зустріч Дональда Трампа і Кім Чен Ина відбулася у Сінгапурі 12 червня 2018 року. За її підсумками сторони прийняли спільну заяву, де йшлося про готовність КНДР до повної денуклеаризації. У відповідь США зобов’язалися надати Пхеньяну гарантії безпеки.

Наприкінці липня на північнокорейському полігоні Сохе розпочалося знесення виробничої будівлі та демонтаж стенду для випробування ракетних двигунів. Крім того, у травні КНДР демонтувала свій головний ядерний полігон “Пунгері”. Також у вересні Кім Чен Ин і Мун Чже Ін домовились, що КНДР найближчим часом демонтує ракетний полігон “Тончханн” і допустить туди іноземних спостерігачів для контролю.

Читайте також  За кордоном помер юний коломиянин. Рідні просять допомоги, щоб транспортувати тіло дитини додому

Дональд Трамп Кім Чен Ин Новини США КНДР

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.