На Коломийщині триває боротьба за “московську” церкву

Івано-Франківський окружний адміністративний суд задовільнив позов колишнього настоятеля церкви села Старий Гвіздець Коломийського району.

Таким чином священик домігся скасування рішення релігійної громади щодо її виходу з-під юрисдикції Московського патріархату. Тобто, батюшка оскаржив те, що сільський голова поставив печатку сільської ради на протоколі церковних зборів. У суді порахували, що це є втручанням держави у релігійні справи, пише Голос України.

Одна з найдавніших дерев’яних церков с. Острівця тепер не підпорядковується Москві. Натомість той же суд раніше відмовив священику РПЦ сусіднього села Острівець Городенківського району. Рішення вийти з-під юрисдикції Московського патріархату більшістю голосів прийняли на парафіяльних зборах ще 2017 року. Тоді ж постановили, щоб батюшка звільнив резиденцію. Не зупинило громаду навіть те, що той мав неабиякий авторитет у селі, як і матушка – колишній сільський фельдшер.

За церкву довелося воювати з молодим батюшкою

Якщо повернутися до понад річної історії, то продовжити підпорядкування РПЦ Івано-Франківське єпископство хотіло під соусом підписання нових церковних статутів. Настоятель храму в Острівці наполягав, що процедуру треба пришвидшити, позаяк статут ще має затвердити обласна влада. Однак на парафіяльних зборах найбільше сперечалися через те, що прийняття нового статуту підтвердило би підпорядкування церковної громади Московському патріархату. А більшість цього не хотіла. Люди обурювалися хитрості батюшки, що не вказує в офіційній назві підпорядкування Московському патріархату. Бо йде війна, і вони викинули приставку МП. Цікаво, що того ж дня громада сусіднього села Рогині одноголосно проголосувала за перехід під юрисдикцію Київського патріархату.

Отож, якщо в Городенківському районі вже не зосталося церков під московським дахом, то в Коломийському боротьба триває. Адже релігійна громада Старого Гвіздця не має наміру здаватися.

Читайте також  У трагічній ДТП на Коломийщині загинула дівчина-водій, а пасажирка потрапила до лікарні (фото)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.