110 років тому в Станіславові викопали допотопну тварину

Наприкінці 1908 року під час видобутку глини в кар’єрі на околиці Станіславова робітники натрапили на гігантські кості невідомої їм істоти.

Не переймаючись значенням знахідки, частину костей копачі потрощили лопатами, а найбільш газдовиті навіть прихопили викопні рештки до себе додому. Припинив цей вандалізм власник кар’єру Генрик Раух, який зупинив роботи, дізнавшись про несподіване відкриття.

Глиняний кар’єр у той час був розташований у Княгинині-Гірці (тепер – мікрорайон Гірка в Івано-Франківську). Ці землі належали станіславівським братам-підприємцям Генрику та Едмунду Раухам. Останній з них був кандидатом до віденського парламенту, представляючи єврейські організації Станіславова, які мали пропольську, а не ортодоксальну, орієнтацію, пише Правда іф.

Окрім політичної діяльності, Едмунд Раух разом зі своїм братом займався бізнесом. Компанія «Едмунд Раух & Генрик Раух» торгувала сирими шкурами, а також володіла пропінацією (правом на виробництво та продаж горілки) та паровим млином, виступаючи як партнер борошномельної компанії «Озіяш Блюменфельд & Co».

«На грунтах Генрика і Едмунда Раухів були знайдені під час копання глини на Гірці на глибині 4 метри під землею кістки допотопного мамонта. Викопано кілька штук гігантських зубів та щелепи. Ймовірно, подальші пошуки не будуть безплідними», – повідомляла тоді місцева газета «Кур’єр Станіславівський».

У той час іще на слуху громадськості була минулорічна сенсаційна знахідка у прикарпатському селі Старуні, де в озокеритній шахті знайшли добре збережених тварин Льодовикового періоду – мамонта та волохатого носорога. До рук науковців тоді потрапили не лише кістки, але й частина туші – разом із шкірою та навіть підшкірною тканиною, чого раніше ніколи не траплялося.

Мабуть, не здобувши політичної слави через поразку на виборах до парламенту, Едмунд Раух вирішив залишити слід в історії як меценат науки. Разом із братом-компаньйоном він наказав ретельно обстежити місце знахідки у пошуках інших частин скелета допотопної тварини. Кості мамонта брати Раухи пообіцяли передати в музей Дідушицького (тепер – Національний природничий музей у Львові, де зберігаються мамонт та носоріг зі Старуні) або віддати у природничі кабінеті станіславівських шкіл. Щоправда, про подальшу долю знахідки, газета так і не повідомила.

Читайте також  Історії заробітчан: поїхати в невідомість

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.