У Франківську почали встановлювати станції, які вимірюють якість повітря та рівень шуму

Кожен житель міста зможе онлайн моніторити забрудненість повітря і додаткові показники – температуру, вологість, атмосферний тиск та рівень шуму.

У рамках проекту EcoCity в Івано-Франківську почали встановлювати пристрої моніторингу стану якості повітря.

Про це повідомив начальник міського управління транспорту і зв’язку Олег Ганчак.

“Проект EcoCity – це мережа пристроїв моніторингу стану якості повітря, розміщених в місті. Ці станції визначають забрудненість повітря і додаткові показники (температуру, вологість, атмосферний тиск, рівень шуму). Дані з сенсорів на станції обробляються платформою Arduino і надсилаються на сервер. Після цього дані виводяться в зручному вигляді на сайті FreeАrduino. Кожен житель міста може переглянути показники на сайті”, – каже Ганчак.

Такі станції дозволяють моніторити забрудненість в місті, а також аналізувати ці дані, щоб виявити джерела забруднення. Екологи можуть використовувати дані з станцій для різних розрахунків. Також таким чином можна доводити інформацію про стан забрудненості повітря до людей і популяризувати екологічний рух серед населення.

Наразі в Україні це перший проект. До цього такі проекти існували тільки в країнах Європейського Союзу, США, Китаю та інших розвинених країнах.

Вартість пристроїв відносно висока (від 1000 доларів США).

В Івано-Франківську зробили п’ять таких пристроїв, які, за словами Ганчака, не поступаються якістю і точністю світовим станціям.

Перший такий пристрій встановлений на фасаді ресторану Urban Space. Другий пристрій контролю встановлено на електронному табло зупинки “Золота Нива” на вулиці Симоненка. Також у планах встановити такі пристрої на вокзалі, біля ЦУМу та кінотеатру “Космос”.

Нагадаємо, проект Eco City реалізовується дітьми за грантової підтримки Urban Space 100, співфінансування інтернет-магазину beegreen.com.ua, IT-компанії “Yellow Leaf Technologies” та за підтримки Івано-Франківської міської ради.

Читайте також  Дитсадки Івано-Франківської області знову запрацюють: коли і які саме

Стежте за забрудненістю повітря в своєму мікрорайоні за допомогою FreeАrduino та змонтованих пристроїв моніторингу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.