16 подарунків з Івано-Франківська

Новорічні свята — чудовий час, щоб дарувати подарунки рідним та близьким. Чудово, коли подарунок є приємний та корисний тому, кому ви його даруєте та ще й приносить користь місту. Тому «Куфер» пропонує підбірку ідей для подарунків від місцевих виробників.

Книжки
Тут можна було б поговорити про франківських авторів, але ми пропонуємо звернути увагу в першу чергу на франківські видавництва.

Світова художня класика від «Вавилонської Бібліотеки»

Проект стартував у 2013 році як громадський перекладацький проект під куруванням Романа Малиновського. У 2016 році «Вавилонська Бібліотека» трансформувалася з перекладацького проекту у повноцінне видавництво. Спеціалізуються вони на перекладній літературі визнаної класики.

Вибрати подарунок серед їхніх книжок буде з чого — в асортименті видавництва є 12 книг. Остання новинка — автобіографічний роман американського письменника Курта Воннеґута «Буфонада».

З усіма книгами можна ознайомитися на сайті, зробити замовлення можна там ж.

Мертва поезія від «П’яного корабля»

«П’яний корабель» — мале незалежне видавництво, що спеціалізується на перекладній поезії та прозі. Заснували його три роки тому поет Мірек Боднар і перекладачка Христина Михайлюк.

«П’яний корабель» жартома називають видавцями мертвих і проклятих поетів. Наразі друком вийшли чотири книжки: «Незакінчений хрестовий похід» Рафала Воячека, «Американська молитва» Джима Моррісона, «Злодій» Ґеорґа Гайма та збірка віршів чеського поета-бітника Вацлава Граб’є «Блюз для божевільної дівчини». Варто зазначити, що всі вони померли (з різних причин), не доживши навіть до 30 років.

Замовити книги можна на сторінці видавництва у Facebook.

Різдвяні історії від Discursus

Видавництво «Discursus» створили в 2013 році Василь Карп’юк та Ярослав Голодюк. Видають вони сучасну художню літературу та нон-фікшн. Варто також додати, що де-юре їхні книжки будуть подарунком не з Франківська, а з села Брустурів Косівського району, де офіційно зареєстроване видавництво.

Читайте також  У Івано-Франківській ОДКЛ дитину хотіли виписати з лікарні бо у мами немає коштів на лікування

Якщо шукати щось святкове, то видавництво має дві атмосферні книги: «Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» Галини Рис, що вийшла друком минулого року, та свіжа збірка оповідань «Різдвяний янгол» Ярослави Терлецької та Галини Петросаняк. До речі, одне з них можна почитати у нас в рубриці Місто.

З усіма книгами видавництва можна ознайомитися на сайті.

Одяг та аксесуари
Для любителів моди.

«Свідома мода» від MIYO

Бренд одягу дизайнерки Соломії Бутковської, який спеціалізується на лімітованих колекціях з натуральних тканин та створенні одягу через повторне використання тканин (upcycling).

Особливість бренду: всі моделі зроблені в одному розмірі,

Більше можна дізнатися на сторінці проекту у Facebook.

Етномотиви від CHERNIKOVA

Цей бренд вже давно відомий за межами не лише Івано-Франківська, а й України. Вже восьмий рік команда проекту на чолі з дизайнеркою Любцею Черніковою працюють із темою традиційного одягу (українського і не тільки) та переосмилюють його на сучасний лад.

З асортиментом можна ознайомитися на сторінці проекту, а також у крамниці в фортечній галереї «Бастіон» (пров. Фортечний, 1).

Для всієї сім’ї від Bukvica

Bukvica — багатогранний проект. Це і студія шовкодруку, і лінія одягу. Тобто, практичний кежуал на всі випадки життя у місті. А ще, звісно, тут створюють речі з айдентикою візуального стилю Івано-Франківська.

У студії можна знайти кружки і горнята, футболки і шапки, сукні та світшоти для всієї родини. Всі товари можна побачити на сайті.

Стильні деталі від Shuflia

Майстри сімейної мануфактури Shuflia створюють стильні аксесуари з різних матеріалів — шкіри, тканини, фетру. Бренд пропонує рюкзаки, сумки, гаманці, блокноти. Все це зроблено вручну.

З асортиментом можна ознайомитися на сайті, а помацати вироби можна у майстерні на «Промприлад.Реновація» (вул. Академіка Сахарова, 23).

Читайте також  Чергове повідомлення про мінування івано-франківського вокзалу виявилось неправдивим

Їжа
Для тих, хто вже не здивується звичайним пряникам.

Корисні солодощі від Mondays

Кав’ярня й кондитерська Mondays cafe&store пропонує найрізноманітніші солодощі без глютену, без борошна, без цукру. До свят тут можна придбати спеціальні подарункові набори. А до Нового Року кухарі закладу пропонують замовити їхню версію традиційного салату Олів’є.

Придбати це все можна у кав’ярні на вул. Франка, 11, за телефоном (093 774 0640) чи на сайті.

Кава від франківських палярень

Кава у Франківську не росте, але її тут обсмажують — і роблять це дуже добре. Зайти, скуштувати каву і купити можна у двох місцях:

Кав’ярня-палярня «Фабрика кави», Південний Бульвар, 35.
Coffee Lab Roasters, вул. Ленкавського, 17.

Паста ручної роботи від Fabbrica

Окрім італійських страв з українських продуктів, які можна скуштувати в ресторані, у Fabbrica роблять пасту ручної роботи, яку можна придбати додому. Роблять пасту з борошна свіжого помолу.

Купити її можна в ресторані на вул. Вірменській, 1.

Солодкий символ міста від Delikacia

Новинка від кондитерської Delikacia, яка претендує на статус гастрономічного символу міста —Франківський торт.

До його складу входять: два макових коржі, ще один хрусткий шоколадно-горіховий корж, вершково-шоколадний крем та декор з шишок і сухофруктів.

Смак Франківського торта нагадує традиційні галицькі пляцки, які дарують на весілля, та бабусину випічку. Розмарин і їстівні шишки нагадують про карпатську ялинку, а в’ялена вишня й журавлина – про калину. Горіх, мак, чорнослив і курага — сухофрукти, які часто дають до галицької випічки.

Купити торт можна у Delikacia (вул. Незалежності, 20) та Urban Space 100 (вул. Грушевського, 19).

Поштівки
Для тих, хто далеко, та кого хочеться привітати.

Читайте також  Небезпечний вогонь: в Івано-Франківська горіла СТО

Святкові поштівки від Galeretka

Серія акварельних робіт від архітекторки Анастасії Обрізків. Купити можна в галереї сувенірів «Оле-Тур» (вул. Січових Стільців 19/1), гастробарі «Балкон» (пл. Ринок, 8) чи Urban Space 100. Більше робіт на сторінці авторки в Instagram.

Новорічні поштівки від Мі

Ілюстрації креативної директорки «Медіакіт» Мілени Вітровської. Більше робіт на сторінці в Instagram.

Теплі поштівки від Юрка Хмельовського

Цікаві архітектурні об’єкти від Юрка Хмельовського. Добрий варіант, щоб відправити частинку Франківська у інші міста світу. Купити можна в Urban Space 100, «Фабриці кави» (Південний бульвар, 35) або у видавництві «Лілея-НВ» (вул. Незалежності, 18).

Мистецтво
Для поціновувачів і тих, у кого вже все є 😉

Візуальне мистецтво

Радимо зайти у Арт-Цех що на «Промприлад. Реновація». Тут можна знайти роботи від Яреми Стецика, Віталія Греха з Kickit Art Studio та деякі з робіт, які раніше виставлялись у галереї «Асортиментна кімната».

Театр

Квитки в театр — завжди хороша ідея. Тим більше, що у січні Франківський драмтеатр покаже 28 вистав.

Весь репертуар є на сайті театру, там ж можна замовити квитки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.