5 грудня – Міжнародний день волонтера

Волонтери — багатство народів. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей.

Це свято відзначають щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме 5 грудня як день добровольця.

Волонтерство — надзвичайно важлива складова громадянського суспільства. Особливо складно переоцінити роль волонтерської діяльності в умовах, коли на нашу землю прийшла війна. Це аж ніяк не професія, скоріше – покликання, спосіб життя. Раніше волонтерами називали людей, які добровільно вступали на військову службу, намагаючись бути корисними у критичні для країни моменти. Часто, ставкою добровольця було власне життя. Так, ці люди доводили, що їх мотивами є не матеріальні блага та подальша перспектива, а безхмарне майбутнє своїх нащадків, своєї Батьківщини.

В подальшому, волонтери були одними з перших, кого бачили поранені на фронтах, знедолені від стихійних лих та всі, хто дійсно потребує допомоги. Невже для природного прояву людської самопожертви обов’язково потрібна війна, екологічна катастрофа, інша біда? Невже все найкраще не може згуртуватись і проявитись навколо святкової події?

У перекладі з французької “волонтер” – це людина-доброволець. Людина, яка має звичку піклуватися про ближніх, допомагаючи їм абсолютно добровільно і без будь-якої вигоди (користі). А нагорода за це – подяку і вдячність людей, яким надана суттєва допомога. Головне, що волонтери отримують відчуття своєї корисності. Завдяки цьому, волонтери трудяться на благо своєї країни абсолютно безкоштовно.

Волонтер — покликання, спосіб життя. Сьогодні волонтери сприяють перемозі України та збереженню її державності, не чекаючи за це винагороди.

Міжнародний день волонтера в умовах сьогодення є надзвичайно важливим для нас. Ні в кого не залишається сумнівів, що кожен громадянин України будь-якого віку, професії, статусу тощо щодня повинен запитати: «А чи зробив я сьогодні щось для наближення перемоги?»

Читайте також  “Дякую всім людям, які молилися, які підтримували”: Віктор Павлік розповів про теперішній стан його онкохворого сина (відео)

Волонтерська діяльність, як прояв милосердя і доброчинності, буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.

Безоплатно творити добро може далеко не кожна людина. Але таких відчайдушних людей, на щастя, дуже багато. Тих, хто допомагає ближньому, який потрапив у важку ситуацію, називають добровольцями, або волонтерами. На плечах цих сміливців – пошук зниклих, прибирання громадських місць, допомога людям похилого віку і дітям та багато іншого. Доброта заслуговує похвали і подяки. Але волонтери зовсім не вимагають ніяких спасибі, вони від чистого серця виконують посильну роботу, відвідують дитячі будинки, організовують акції та концерти.
Зазвичай волонтери витрачають свій особистий час на благо потребуючих допомоги людей. Волонтери допомагають літнім у будинках для перестарілих. Організовують збори речей для потреб людських. Допомагають нужденним вирішити соціальні проблеми. Надають активну підтримку людям-інвалідам. Крім цього, волонтери ведуть активну роботу з дитячими будинками та лікарнями, допомагаючи дітям всім тим, чим можуть. Сюди входять збір речей для дітей, пошук донорів для дітей, організація дозвілля та багато іншого. Всіх їх справ не перелічити!

Від початку Революції Гідності волонтерський рух в Україні став потужною силою, яка сьогодні об’єднує тисячі українців у всьому світі. Але ще кілька років тому мало хто в Україні знав про існування такого свята та брав участь у волонтерських ініціативах. Окупація Криму, агресія на Сході України, а разом з ними непереборне прагнення жити та панувати у своїй державі об’єднали мільйони українців, які витрачають свій вільний час, енергію, здібності та кошти на доброчинні проекти – від допомоги переселенцям до підтримки сил АТО.

Читайте також  Смерть наступила в машині швидкої: 25-річний хлопець стрибнув з моста

Від початку війни на сході волонтерський рух в Україні став без перебільшення світовим відкриттям. Сьогодні це один із символів віри та незламності духу нашого народу. «Волонтери України стали справжніми ангелами-охоронцями для багатьох громадян, що потребують допомоги», – сказав Петро Порошенко.

Ти – волонтер

Ти твориш добро, даруючи радість усім,
Ти ділишся щастям і серцем своїм.
Ти твориш добро, даруєш надію,
Ти твориш любов, ти здійснюєш мрії.

Душею і серцем ти завжди із ними,
Для них ти є друг, і сім’я, і родина.
Ти наче те сонце, що гріє весною.
Для них ти як Ангел, що завжди з тобою.

Ти рук не опустиш, ти йдеш до мети,
Щаслива дитина, щасливий і ти.
З дитячих сердець погане ти стер,
Ти добра людина, ти – ВОЛОНТЕР!

Автор: Христина

Вірш про волонтера

Вже сил нема, емоції за краєм!
Сьогодні, дивна штука, це життя.
Ти, мужньо свою Неньку захищаєш,
Віддавшись божевільним почуттям
Відчула це і вдома не сиділось,

Живемо ми не завтра, а тепер!
Після війни мої думки змінились,
Я йду вперед, тепер я волонтер!
Чому я це роблю – прекрасно знаю!!!
Таким як ти, потрібен одяг і взуття!

Сніги летять, зима не почекає!
І на кону щодня твоє життя!!!
Ти думав що маленька і слабка
Кохана леді, мовчки почекає,
Та трапилася доля вже така –

Душа ні сну, ні спокою не знає!
І відкидаючи усі страшні думки,
В молитві я шукаю допомоги!
Поки ти там, здалось, не дні, летять роки!
Та вірю, ми здобудем перемогу!

Автор: Маріанна Сенів

Сьогодні нам дуже хочеться сказати кожному з ВАС величезне ДЯКУЮ:

Читайте також  Зеленський анонсував початок роботи новоствореного Антикорупційного суду з 5 вересня

За вашу допомогу воїнам на сході, за ваші щирі серця, за ваше натхнення та турботу, за ваш час, за ваші посмішки, просто за те, що ви Є!

Миру та спокою у ваших серцях і на нашій рідній землі!
Разом ми можемо багато! Разом – ми потужна сила!
Разом ми можемо зробити світ кращим!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.