Шалені штрафи або позбавлення волі: Водіям влаштують ще одну перевірку

В окремих автомобільних пунктах пропуску на державному кордоні співробітники Державної прикордонної служби України в тестовому режимі почали перевірку дійсності у водіїв сертифікатів «Зелена карта» в автоматизованому режимі. Про це повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби.

Таке нововведення стало можливим завдяки співпраці прикордонного відомства з Моторно (транспортним) страховим бюро України, а саме взаємообміну даних між базами даних МТСБУ і інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю «ГАРТ-1» Держприкордонслужби.

Таким чином, відтепер прикордонники при оформленні громадян, які перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, відразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів.

Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то автомобіль не пропускають через кордон. Адже транспортним засобам без зазначеного полісу в’їзд до країн міжнародної системи страхування «Зелена карта» просто заборонено чинним законодавством. Крім того, невідповідність номера авто в базі МТСБУ і зазначеного в сертифікаті, також дає підстав вважати поліс «Зелена карта» підробленим.

Громадяни, які на контроль навмисне пред’являють підроблені страхові документи, зобов’язані сплатити чималі штрафи – до 50 неоподатковуваних мінімумів, або нести покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років.

Крім того, відповідно до чинного законодавства за підробку документів передбачений штраф розміром до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк від 6 місяців або обмеження волі на строк 3-5 років або позбавлення волі на строк до 5 років.

З моменту використання прикордонниками бази даних МТСБУ було виявлено близько 30 полісів з ознаками фальсифікації (підробки). Більше 50 автомобілів повернуто в зв’язку з виявленням недійсних страхових сертифікатів та понад тисячу випадків спроби перетнути кордон взагалі без страхових документів.

Читайте також  Путін озвучив брехню про "брудну бомбу" України та зробив ще низку абсурдних заяв

Протягом січня наступного року планується забезпечити автоматизовану перевірку страхових сертифікатів у всіх пунктах пропуску для автомобільного сполучення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.