З 1 листопада українці зможуть обміняти паспорти на ID-картки

З 1 листопада всі українці зможуть поміняти паперові паспорти громадянина України на пластикову ID-картку. Але значних черг бути не повинно з кількох причин. ID-картка не несе значущих переваг, як біометричний закордонний паспорт. Процес переходу на ID-картки буде набагато плавнішим, бо вже є відповідна інфраструктура. Крім того, є кілька недоліків з їх використання.

Про це у коментарі 24 каналу зазначив експерт ГО “Європа без бар’єрів” Павло Кравчук.

За його словами, інфраструктура видачі біометричних документів зараз краще розвинена, ніж навіть ще рік тому. У жовтні ДМС запустила електронну чергу в останній області України – Луганській, стало більше ЦНАПів, які можуть приймати заявки на біометрику, зараз їх 92, у 2017-му було 39.

У ID-картки є безсумнівні переваги – зручність, захищеність від підробок, можливість поїздок до Туреччини без закордонного паспорта і в недалекому майбутньому – до Грузії (щоправда, до Грузії тільки прямими рейсами),– відзначив Кравчук.

Водночас є й недоліки, які обмежать кількість охочих отримати новий документ: з ID-карткою не пускають у Білорусь (тільки зі старим паспортом-книжечкою, або з закордонним); у багатьох установах ще немає зчитувального обладнання, тому власники ID-карт часто змушені носити з собою паперові довідки формату А4 про реєстрацію місця проживання. А ще змінні дані (місце проживання, сімейний стан тощо) вносяться на картку на електронний чіп з тим, щоб їх потім перезаписувати. Але держава не подбала заздалегідь про технічну можливість це робити. Ще навесні цього року було неможливо змінити дані на чіпі.

Однак з точки зору безпеки держави ID-картка – це швидше крок уперед, зауважив Кравчук. Сьогодні старий паспорт-книжечка – це загроза національній безпеці, його легше підробити, і на окупованих територіях залишилися порожні бланки паспортів і картотеки тамтешніх відділень ДМС. Це ускладнює ідентифікацію особи і уможливлює підробки, торгівлю документами, проникнення злочинців тощо. Згідно зі звітами силових структур про боротьбу з підробками документів, переважно йдеться про підробку паспортів із Криму.

Читайте також  Щoйнo! Сльози радості та щастя! Впepшe зa тpивaлий чac. Укpaїнa oбмiнялa 230 пoлонeниx Зaxиcникiв. Вiдeo

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив вартість оформлення карт посвідчення особи (ID-карток) для всіх громадян в розмірі від 87 до 174 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.