У продажу з’явилася рання полуниця із Закарпаття

На ринках та в супермаркетах з’явилася рання українська полуниця. Продавці кажуть, що із Закарпаття. Ціни на неї різні — на оптових ринках можна купити по 30 гривень за кілограм, відбірну в роздріб — по 40 — 50. Стрімко дешевшати ягода почала після Великодня, — буквально за тиждень ціна на неї впала вдвічі. Який урожай полуниці очікується цьогоріч та за якою ціною зможемо смакувати нею в сезон?

polunycya_0

— На сьогодні ще незрозуміла сиутація з врожаєм полуниці на півдні та в центрі країни, — розповідає газеті Експрес Тетяна Гетьман, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.

— Це основні регіони, де вирощується ця ягода. Позаминулого тижня там було серйозне похолодання. Чи дуже постраждали насадження суниці садової, поки невідомо. Якщо з врожаєм у тамтешніх регіонах буде все гаразд, то обвал цін неминучий. Тому що в нас майже не розвивається експорт полуниці, увесь об’єм вирощеної ягоди йде переважно на внутрішній ринок, а він не безрозмірний.

Відповідно, щоб збільшити споживання й розпродати продукцію, потрібно буде знизити ціну. Це нескладно, якщо пропозиція ягоди збільшиться. А прогнози щодо цього є. Адже минулого року фермери закупили та посадили дуже багато саджанців полуниці. Тож у поточному сезоні кілограм полуниці наприкінці травня може коштувати не більше як 12 — 13 грн. Це майже на третину дешевше, аніж вона коштувала у відповідний період минулого року. Щороку спостерігаємо таку ситуацію, що стартує полуниця з високих цін, але потім вона різко падає. — Чи багато ягоди вирощуємо?

— Щорічний врожай становить до 10 тисяч тонн. На внутрішній ринок йде приблизно 6 — 6,5 тисячі тонн. На експорт нашої полуниці йде дуже мало — менше однієї тисячі тонн. Ягоди — делікатний продукт, і щоб його експортувати, потрібні відповідні сорти, а також — добре виростити, зібрати, охолодити, транспортувати їх. Іспанці, наприклад, без проблем постачають свою полуницю до України та Росії. У нас поки що не надто виходить, дуже великі втрати та ризики.

Читайте також  Кабмін знову поділить Україну на карантинні зони

Цього року є надія на переробників, які заморозять ягоду та зможуть продавати її в Євросоюзі. До речі, минулоріч поставки заморожених ягід з України зросли в 6,4 раза — до 9,4 млн доларів. У товарній структурі експорту цієї продукції власне переважала полуниця (19,8%), якої ми продали на 1,86 млн доларів. Основними покупцями наших ягід стали країни ЄС.
Джерело:  http://expres.ua/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: