Константинопольський патріарх обіцяє Україні автокефалію “через недовгий час”

Вчора, 23 вересня, Вселенський Патріарх Варфоломій під час літургії у Константинополі виступив з історичною заявою, що Україна найближчим часом отримає автокефалію.

Нагадаємо,  напередодні, 27 липня, посланці Варфоломія прибули  до столиці України на День хрещення Русі з листом від Вселенського патріарха, де він публічно проголосив, що його церква “взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати Українській церкві автокефалію”.

Україна ішла до цього багато років. Від початку 90-х Українська Православна Церква Київського Патріархату неодноразово зверталася з відповідними проханнями до Константинополя. Вперше розмови про утворення незалежної Української церкви розпочалися за часів президентства Леоніда Кравчука. Саме він був великим прихильником цієї ідеї, якщо не ініціатором. Однак, тоді це питання вирішити не вдалося. Леонід Кучма також свого часу висловлювався за створення єдиної православної церкви України. З новою силою ця тема актуалізувалася за президента Віктора Ющенка, який так само намагався допомогти українській церкві отримати визнання й автокефалію. Але і ця спроба, як і попередні, не дала жодних результатів.

Цьогорічне звернення Петра Порошенка до Вселенського патріарха є, фактично, третьою спробою отримати томос у новітній історії України. І, сьогодні, є всі підстави говорити, що це таки вдасться.  Про це свідчать не так внутрішні, як зовнішні фактори. На тлі цих обставин  Російська православна церква погрожує Кностантинополю розривом. «РПЦ розірве євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі надання автокефалії Українській церкві», – повідомив представник РПЦ, митрополит Іларіон у федеральному телеефірі. Цю думку одразу ж підхопили та розгорнули тамтешні ЗМІ, чим викликали бурхливу істерику у російському православ`ї.

Такий переляк має очевидні причини. Церковна Москва помилково, з історичної точки зору, вважає Україну своєю канонічною територією, яка належала їй декілька століть  (але не завжди!). Йдеться про  1686 рік , коли Константинопольський Патріарх Діонісій віддав Москві право призначати Київського митрополита. Відтоді Російська церква вважає Україну своєю канонічною територією.

Читайте також  Пекyчий біль і гіpкий смyток… Волoдимиру було лише 22… Пiд час бoйового зaвдання загинув юний воїн

Однак у Константинополя інший погляд, адже пізніше  Діонісія позбавили патріаршого престолу і духовного сану, у тому числі за передачу Київської митрополії Москві. Тому у Вселенському патріархаті твердо наполягають, що саме Константинопольська церква є материнською для Києва, а не Російська.

Зараз важко спрогнозувати, які наслідки матиме надання томосу Українській церкві.

Це може докорінно змінити ситуацію як усередині самого українського православ’я, так і православ’я вселенського. Нова церква потенційно може стати найбільшою за чисельністю і, відповідно, за впливом в Україні.

Для Російської православної церкви це загрожує втратою величезного числа парафій і єпархій. Більше того, нова Українська церква має шанси одразу стати однією з найбільших церков у світовому православ’ї, серйозно зменшивши чисельність і вплив Російської церкви. Хоча РПЦ і залишиться найбільшою у світі. Уже зараз із Москви лунають цілком серйозні “застереження”, що дії патріарха Варфоломія щодо України можуть спровокувати розкол у світовому православ’ї, бо РПЦ ніколи “не відмовиться від своєї київської купелі”.

Чи виправдана ця паніка, чи це черговий приклад власного безсилля світ може побачити зовсім скоро.

 

Катерина Солодка

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: