Прикарпатці вважають, що будівництво ГЕС на Дністрі негативно позначиться на екосистемі

Дослідницько-консультаційна агенція “Galсоц” провела дослідження громадської думки щодо перспектив спорудження каскадів міні-ГЕС уздовж річки Дністер.

Опитування проводилося у період з 16 по 29 липня серед людей, які постійно проживають на території Галицького, Городенківського, Тисменицького і Тлумацького районів.

Загалом було проведено 700 інтерв’ю.

Результати дослідження показали, що 78,7% респондентів позитивно ставляться до альтернативної енергетики, 5,2% – негативно, 7,3% – байдуже, ще 8,3% опитаних – взагалі нічого не знають про альтернативну енергетику.

На переконання опитаних, найбільше необхідно розвивати сонячну енергетику (55,2%), ще 23,3% респондентів виступають за розвиток вітрових електростанцій, 10,5% – гідроелектростанцій, 7,8% – теплоелектростанцій і лише 0,3% – атомних електростанцій.

Про наміри будівництва каскаду гідроелектростанцій вздовж басейну р. Дністер відомо меншості населення районів, які знаходяться у басейні вказаної водойми. Так, лише трохи більше ніж 40% респондентів знають про такі наміри.

Що характерно, 39,1% респондентів негативно відносяться до перспективи будівництва ГЕС вздовж басейну р. Дністер (при чому, 25% – різко негативно).

В той же час, 27,8% опитаних в цілому позитивно оцінюють таку перспективу, ще 24,5% – важко відповісти, 8,7% – байдуже.

Ще 9,2% респондентів відзначили, що з даного приводу відбувалися громадські слухання, і лише 1% опитаних зауважив, що в їх населеному пункті відбувалася публічна зустріч з представниками інвестора.

Натомість 44,9% відзначили, що їм нічого не відомо про такого роду заходи, а також, що в їх населених пунктах взагалі нічого не відбувалося.

Практично порівну думки опитаних розділилися стосовно міри впливу на економічний благоустрій місцевих громад, що свідчить про малу обізнаність респондентів з цього питання. На думку 31,4% респондентів будівництво ГЕС здатне позитивно вплинути на рівень інвестицій та зростання добробуту місцевої громади.

Читайте також  В Україні почали штрафувати "євробляхерів" по максимуму

Втім, практично ж така кількість респондентів відзначають й те, що будівництво ГЕС вплине негативно або ж не вплине жодним чином на рівень інвестицій та зростання добробуту місцевої громади. Натомість 60,2% респондентів переконані, що будівництво ГЕС на Дністрі негативно позначиться на тамтешній екосистемі.

Лише 14,5% – вважають, що вплив буде позитивним, а 18,8% – що будівництво ГЕС взагалі не вплине на екосистему Дністра, 6,6% опитаних – взагалі байдуже відносяться до екологічних наслідків будівництва ГЕС на Дністрі.

Рішення про потенційне будівництво каскаду гідроелектростанцій вздовж басейну Дністра, на переконання майже 30% респондентів, має прийматися безпосередньо органами влади на місцях.

Ще 29% переконані, що таке рішення може бути прийняте лише на основі експертних висновків екологів.

Водночас, 23,3% переконані, що таке рішення може бути прийнято винятково на основі пропозиції місцевої громади, а 15,6% – взагалі вважають, що таке рішення не може бути прийняте за будь-яких умов.

Якщо ж рішення про будівництво ГЕС все ж буде прийняте, половина опитаних приймуть його, 30,5% – не приймуть, з яких готові до активних акцій протесту та страйкування – 16,5% респондентів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.