Напередодні відключення аналогового телебачення ціни на Т2 на Закарпатті зросли у 2,5 рази

З 1 вересня у Закарпатській області та на всій території України буде припинено аналогове ефірне мовлення. Таке рішення в червні ухвалив уряд у зв‘язку з міжнародними зобов‘язаннями по переходу на цифрове телебачення. Ті глядачі, у яких є звичайна антена – таких у Закарпатській області 80 тисяч – зможуть дивитись тільки громадський «UA.Перший» та один-два місцевих телеканали. Інші популярні канали, такі як «Інтер», «НТН», «СТБ», «1+1», «ICTV», зможуть дивитись глядачі, у яких є цифровий Т2-тюнер, супутник, кабельне або інтернет-телебачення. Загалом в Україні кількість глядачів з аналоговими антенами перевищує 3,2 млн.

Попит на Т2-тюнери виріс у 20 разів

Найдешевший спосіб знову дивитись телебачення – купити Т2-тюнер. Два місяці тому найдоступніший коштував 260 гривень. Це допустима ціна для сіл та маленьких міст – тут живе більше половини глядачів, у яких стоять старі антени. Більш дорогий варіант – встановлення супутникової тарілки (2500-3000грн.) – на її придбання доведеться витратити майже всю пенсію або половину зарплати.
У містах є більше альтернатив – крім Т2 та супутника – підключення кабельного (50-150 грн./міс) чи інтернет-телебачення (120-250 грн. міс).
Як тільки уряд у червні оголосив дату відключення аналогового мовлення, попит на Т2-тюнери за лічені дні зріс у 20 разів, повідомляє сервіс порівняння цін Hotline.ua. В першу чергу, у Києві, Київській та Кіровоградській областях, де аналогове мовлення вимкнули 1 серпня.

Т2 подорожчав з 260 до 790 грн.

Спочатку у Києві та Кропивницькому, а потім і у інших містах ціни на Т2 почали стрімко зростати. До середини серпня найдешевший тюнер у роздрібних мережах коштував 450 грн., а в інтернеті, за даними національного сервісу оголошень OLX.ua – 550-600 грн. Проте, в магазинах Кропивницького тюнери закінчились достатньо швидко. З 20 серпня Т2-тюнери ще більше – до 500-700 грн. Але навіть при таких цінах тюнерів у багатьох містах у продажу немає.
Мінімальна вартість Т2-тюнера у магазинах Закарпатської області – 480-500 грн., а на базарах, за даними OLX.ua – майже 800 грн. При замовленні з іншого міста потрібно заплатити за доставку – від 45 до 150 грн. Тому фінальна ціна Т2 в області може сягати 525-650 грн.

Читайте також  Кожен українець отримає 12 тисяч від держави: що потрібно знати українцям, щоб отримати гроші

У людей немає грошей на Т2 чи супутник

У серпні близько 40% глядачів у Києві, Київській та Кіровоградській областях, які дивились телевізор через звичайну антену, почали приймати сигнал інакше – встановили Т2, супутник чи підключились до кабельної мережі. Але 60% глядачів в обох областях так і не купили Т2 чи супутник. Сьогодні 225 тисяч людей в двох областях все ще не можуть дивитись улюблені канали.

Купили Т2, а телевізор не показує

1 серпня національні телеканали «НТН», «Інтер», «К1» та «Мега» запустили безкоштовну гарячу лінію для глядачів 0-800-508-650. Щоденно телефонують більше тисячі людей. Спочатку більшість людей питали, де можна купити Т2 і чому тюнер такий дорогий. А з 20 серпня понад 90% питань стосується відсутності сигналу: дефіцитний тюнер купили, а телевізор не працює. Спеціалісти «НТН» та «Інтера» пояснили, що причин зникнення сигналу дві.
Перша і головна – цифрові передавачі покривають не всі райони. «Білі плями» техслужби телеканалів знайшли у 300 містах, а кількість сіл без впевненого цифрового покриття сягає кількох тисяч. Наприклад, у Закарпатській області Т2 важко зловити в таких населених пунктах: Берегове, Біласовиця, Богдан, В. Березний, В. Бичків, Верхній Бистрий, Виноградів, Вучково, Воловець, Ганьковиця, Глибокий Потік, Грушеве, Ділове, Добрянське, Довге, Дубове, Дусино, Жорнава, Забродь, Калини, Кваси, Кобилецька Поляна, Колочава, Комсомольське, Косівська Поляна, Красна, Лисичово, Лопухів, Лубня, Луг, Міжгір’я, Нижні Ворота, Нижній Бистрий, Перечин, Пилипець (Нижній Студений), Плоске, Рахів, Свалява, Синевирська Поляна, Синевир, Ужгород (місцями по місту), Чорна Тиса, Чорноголова. Друга причина – чутливість цифрового сигналу до погоди. У серпні, коли температура повітря різко змінюється – від 18-20 градусів вночі до 30-40 градусів вдень – змінюється відстань впевненого прийому. Аналоговий сигнал теж чутливий до погоди – у випадку грози чи жари екран міг рябити, але телевізор можна було дивитись. У цифровому стандарті незначні перешкоди призводять до збоїв у роботі тюнера, і зображення зникає. Це може ставатись вранці або ввечері, в залежності від погоди та рельєфу. Проблему буде вирішено, якщо встановлять додаткові передавачі. Нажаль, телеканали не впливають на цю ситуацію.

Читайте також  “Вбив та заснув поруч з тілом на дорозі”: Вбивство жінки поставило на вуха все село

В уряді про проблеми знають

Про те, що в Україні виник дефіцит Т2-тюнерів, чиновники знають. Імпортери Т2-тюнерів говорять, що для забезпечення всіх глядачів Т2 потрібно набагато більше часу – хоча б 4-5 місяців. Все обладнання виготовляється закордоном, і щоб привезти в Україну тюнери для 1,4 млн. сімей, потрібен час.
Крім того, є багато питань щодо якості покриття цифровим сигналом. «Білі плями» зникнуть тільки тоді, коли будуть встановлені нові передавачі, а це справа кількох місяців – року.
Якщо аналогове ефірне мовлення уряд все-таки вимкне з 1 вересня, то значна частина глядачів не зможе дивитись улюблені програми і серіали.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: