Сьогодні – Успіння Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети

Православні всього світу 28 серпня відзначають Успіння Богородиці – одне з дванадцяти великих свят (їх ще називають дванадесятими).

Святу передував суворий двотижневий Успенський піст, який тривав з 14 по 27 серпня. Однак, якщо 28 серпня випадає на середу або п’ятницю, вірянам все одно не дозволяється їсти м’ясо і молочні продукти – тільки рибу, інформує «112 Україна».

У 2018 році святкують Успіння у вівторок, тому подібні обмеження діяти не будуть.

Успіння – останнє дванадесяте свято православного церковного року, що має цікаву передісторію та свої традиції.

Історія свята

Слово «успіння» перекладається зі старослов’янської як «мирна смерть» чи «сон».

У жодному з чотирьох Євангелій немає опису Успіння Богородиці (тобто відсутня інформація про час, обставини смерті і поховання Богоматері).

Відомості в основному взято з неканонічних релігійних текстів – апокрифів.

Ось що можна отримати з переказів:

– Після вознесіння Ісуса Христа, згідно з його заповітом, Марія залишилася під опікою апостола Івана.

– До моменту своєї смерті вона проживала в Єрусалимі.

– Одного разу під час молитви біля Гробу Господнього до Богородиці явився Архангел Гавриїл і повідомив, що «через три дні вона відійде до Христа Бога». Згідно з церковним переказом, апостоли, які проповідували у різних країнах, чудесним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись і здійснити поховання Діви Марії.

Богородиця була похована в гробниці її батьків, праведних Йоакима й Анни. Після поховання апостоли закрили вхід до печери каменем. Зараз там знаходиться церква, названа на честь Успіння Пресвятої Діви. Паломники з усього світу приїжджають у цей храм.

– Апостол Фома не встиг на похорон Богородиці. Йому вдалося потрапити до Єрусалима на третій день після поховання. Коли труну відкрили, щоб він міг попрощатись із Пресвятою Дівою, тіла Богородиці в ньому вже не було – лише її плащаниця.

Читайте також  Нові дані МОЗ: за добу в Україні підтвердили рекордну кількість випадків COVID-19

– Цього ж дня апостоли зібралися всі разом за трапезою, і їм явилася Богородиця в оточенні ангелів і сказала: «Радійте! – бо Я з вами по всі дні».

Таким чином Успіння Пресвятої Богородиці вважається святом, а не приводом для смутку, адже Богоматір возз’єдналася зі своїм сином.

Успіння Богородиці: Церковні традиції

Цього дня під час богослужінь священики одягаються в блакитне, оскільки цей колір відноситься до кольорів Богоматері.

Святкові служби починаються всенічним бдінням. У храмах 27 серпня, напередодні Успіння до вірян виносять плащаницю із зображенням Богородиці. З нею відбувається хресна хода навколо церкви, після чого всіх присутніх помазують єлеєм. Свято також возвеличується особливим акафістом (співом).

Наступного дня, 28 серпня, вже відбувається святкова служба.

Успіння Богородиці: Народні традиції

У народі свято Успіння ще називають Першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є три Пречисті: «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває».

На Першу Пречисту починався збір врожаю в садах. На деревах залишають лише зимові сорти яблук та груш.

Вважається також, що це найкращий час для весіль. Кажуть, «якщо до Успіння хлопця не знайдеш – до весни заміж не підеш» або «з Успенщини не встигнеш приглянути – зиму тобі в дівках просидіти».

Цього дня, за народними прикметами, не можна надягати старе або незручне взуття – це допоможе уникнути проблем у житті.

Також вважається, що не можна ходити босоніж по росі – це загрожує «збиранням всіх хвороб на собі», бо саме цього дня земля сумує за Богородицею.

Також цього дня не можна ні з ким сваритися, не можна різати ножем продукти і нічого не можна встромляти гострого в землю, тому що вона повинна відпочити.

Читайте також  Свята та вихідні грудня 2021: скільки будемо додатково відпочивати

За прикметами на Успіння визначали характер майбутньої осені, а також і зими: «Іній на деревах — до морозів, туман — до відлиги».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.