“Чим більший дохід, тим більша комуналка”: Як рахуватимуть субсидію і хто не зможе на неї претендувати

Після підвищення прожиткового мінімуму для українців змінили і формулу розрахунку субсидій. Сім’я з комунальною знижкою платить певний відсоток від свого доходу. Причому чим вище дохід, тим більшу його частину можна віддавати за комуналку.

Як виявилось, така формула дозволяє не платити субсидії українцям із середнім достатком.

Як рахують субсидії

В середньому розмір субсидій за один опалювальний сезон досягає близько 1500 грн. Після можливого подорожчання газу ця сума може значно збільшитися. Формула розрахунку складена таким чином, що розмір обов’язкового платежу (сума, яку не покриває знижка) прив’язаний до доходу сім’ї.

Для прикладу, сім’я із трьох осіб з двома мінімальними зарплатами може платити за комуналку 780 грн, решта покриє субсидія. Така ж сім’я з двома середніми зарплатами може віддавати за комунальні послуги до 4284 грн. З огляду на, що цієї суми вистачить на оплату комунальних послуг в межах соціальних нормативів, субсидія в такому випадку не призначена.

Кому не призначать субсидію

На субсидію за новими правилами не можуть претендувати українці, які живуть у великих будинках (від 120 кв.м) і квартирах (від 90 кв.м), безробітні, які не платять соціальний внесок і не перебувають на обліку в центрі зайнятості, а також ті, хто набрехав в декларації. Крім цього, більше не можуть претендувати на знижку ті, хто їздить на відносно новому автомобілі (5 років і новіше).

Як і раніше, без субсидії можуть залишитися українці, які зробили покупку на суму від 50 тис. грн або ж як мінімум два місяці не платили за комуналку.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики прогнозують, що наступного опалювального сезону кількість одержувачів субсидій в Україні може скоротитися на 15-20 %. Проте нові правила людей не лякають і штовхають на пошуки виходу, який допоможе обійти закон.

Читайте також  В Яремче припинив роботу міський суд. Закінчилися судді

Варто зазначити, що українці отримали більше мільйону гривень допомоги для сплати комунальних платежів. Варто зазначити, що у порівнянні з минулим роком розмір допомоги зменшився на цілих сто гривень.

Також повідомлялося про те, що у червні 2018 року розмір середньої субсидії по Україні знизився на 38,9% і склав 100,7 гривень у порівнянні з аналогічним періодом в 2017-м. В цілому за минулий місяць субсидії отримав 1 мільйон 609,2 тисячі домогосподарств.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.