“За субсидію – маму випишу”: Як українці навчились обманювати державу

У Мінсоцполітики прогнозують, що з наступного опалювального сезону кількість отримувачів субсидій в Україні може скоротитися на 15-20%. Однак нові правила людей не лякають і штовхають на пошуки виходу, який допоможе обійти закон.

Критерії для нарахування субсидій стали жорсткіше. Наприклад, якщо ви маєте авто, яким менше п’яти років, то претендувати на допомогу не варто. Спроба приховати авто, зареєструвавши його на родича, який не прописаний в будинку або квартирі, нічого не дасть – Мінсоцполітики обіцяє перевіряти не тільки субсідіантів, а й членів їх сімей.

Однак винахідників не вистачає. Наприклад, замість договору купівлі-продажу, люди почали оформляти генеральні довіреності на автомобілі. Виходить, що вони не купують машину, а просто користуються нею. Ще один спосіб зберегти субсидію – отримати автомобіль в подарунок. Для цього треба оформити договір дарування і завірити в нотаріуса.

Інше нововведення – дохід від оренди нерухомості потрібно вказувати в декларації – в новій графі “інші доходи”. У законодавстві немає норми, в якій би йшлося про те, що той, хто здає житло в оренду, не має права на субсидію. Єдине – субсидію можна оформити тільки за однією адресою – за місцем проживання.

Оформляти субсидії в орендованому житлі можна, але це повинен робити той, хто орендує, а не той, хто здає в оренду. Однак і тут наші люди намагаються обійти закон.

“Ми з чоловіком уже на пенсії, – розповіла жінка, якій вдалося обійти правила комунального пекла. – Живемо в селі, але, крім будинку, є ще квартиру в Івано-Франківську, яку здаємо студентам. Але з цими новими розрахунками вийшло так, що на новий опалювальний сезон нам субсидія не виходила. Тому вирішили розлучитися. тепер офіційно мій чоловік живе в селі сам, має дохід – тільки свою пенсію, а ще має право на субсидію. Я теж офіційно тепер сама, тільки прописана в місті “.

Читайте також  Заражена вода, чорна, брудна, з бактеріями, грибками і вірусами – невже таку воду незабаром питимуть українці

Звичайно, можна зробити простіше. Наприклад, просто не вказувати в декларації, що у вас живуть квартиранти, або ж таки – не вписувати квартиру взагалі. Однак за приховування інформації про власність і доходи можуть покарати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.