Кілометри бездоріжжя: прикарпатське село без автосполучення

Як раніше повідомляла “Галка”, 3 липня на Прикарпатті провалився автомобільний міст. Відрізаними від зовнішнього світу опинилося одне з сіл.

Наразі, щоб дістатися до райцентру, селяни змушені ходити пішки по кілька кілометрів. А водії – прокладають шлях по бездоріжжю. Чому звалилася переправа – з’ясовували кореспонденти сайту “Подробиці”.

Жителі села Довге-Калуське вже майже тиждень без автомобільного сполучення. Єдиний міст, який з’єднував їхнє село із зовнішнім світом, обвалився.

“Їхала машина гружена, машина проїхала, і зараз-таки міст обвалився. Моя подружка каже, ну щастя велике, що мій син якраз перед тим проїхав”,– розповідає Віра, мешканка села Довге-Калуське.

Село знаходиться між гірськими річками – Лімниця і Чечва. Міст, що обвалився – був найлегшим і найкоротшим шляхом, яким щодня користувалися місцеві жителі. Тепер людям доводиться об’їжджати через два сусідніх села. А це – десять кілометрів суцільного бездоріжжя.

“Об’їзд є через Тужилів, але дорога тут паршива дуже. Їхати асфальтом, а їхати ямами – це велика різниця. Ґрунтова дорога розбита”,– говорить Ігор, житель села Довге-Калуське.

“Якщо раніше до Калуша добиралися за п’ятнадцять хвилин, то зараз потрібно півтори години”,– каже Наталія Олійник, місцева мешканка. Зараз вона везе бабусю до лікаря. Виїжджають заздалегідь, щоб не запізнитися.

“Об’їжджати дуже багато. Міст насправді дуже важливий, бо зараз будь-що – чи дитина захворіла, чи якісь проблеми – дуже потрібен міст”,– каже пані Наталія.

Після того, як обвалився міст, в Довге-Калуське перестали ходити автобуси. Найближча зупинка – в сусідньому селі – за кілька кілометрів, добираються туди люди пішки.

“Три рейси дали – до моста Пійлівського, і люди з тлумаками йдуть туди. Дуже далеко”, – говорить Віра, мешканка села Довге-Калуське.

Читайте також  “Його тіло з-під фундаменту відкопували лопатами”: На Львівщині трагічно загинув чоловік

Чому обвалився міст? У сільраді пояснюють: шляхопровід побудували ще в сімдесяті роки. З тих пір ремонтували його тільки раз – після повені 2008-го. Звалилася та половина, що її реконструювали – не витримали опори.

“На малу глибину забивали опори. Починаючи з 2008 року повноводність річки Чечви була не такою великою. І внаслідок того, що не була повноводна річка – русло заросло різними чагарниками. Рівень води збільшувався, створювався штучний водоспад, і внаслідок такого водоспаду відбулося підмиття опор”, – говорить Микола Семанів, голова Пійлівської сільської ради.

Правда, жителі села називають іншу причину. Виявляється – в селі знаходиться подрібнюючо-сортувальний вузол і кар’єр з видобутку піщано-гравійної суміші.

“Якби не було тих великих машин із кар’єру, то ,може, не завалилось би. Машина 40-50-60-тонн, і все само собою пішло”,– говорить Василь, житель села Довге-Калуське.

Аварійний міст обстежили фахівці. Підрахували: ремонт обійдеться мінімум у 8 мільйонів гривень. У села таких грошей немає.

“У нас річний бюджет становить 800 тисяч. За рахунок сільської ради ми не можемо зробити капітальний ремонт цього моста”,– каже Семанів.

Як швидко зможуть знайти гроші обласні чиновники, прогнозувати складно. Адже сьогодні на Прикарпатті невідкладного ремонту потребують ще майже сімдесят мостів. Вісім – знищила негода, яка здійнялася в області на початку місяця. Ще тридцять чотири – стоять недобудованими, шістнадцять з них – з моменту повені 2008 року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: