В Україні з’являться муніципальні няні: що зміниться і які підводні камені

Працюючим мамам обіцяють повертати по 1,5 тисячі грн в місяць. Але не всі няні погодяться.

Уже з початку наступного року уряд обіцяє полегшити життя працюючим мамам — з 1 січня 2019 року в країні запрацює послуга «муніципальної няні».

Новинкою зможуть скористатися сім’ї з дітьми до 3-х років і тільки в тому випадку, якщо обидва батьки виходять на роботу. І незалежно від їхнього статку.

«Часто після народження немовляти мама не може надовго піти в декретну відпустку, адже їй необхідно повертатися на роботу. Щоб допомогти такій мамі, держава буде компенсувати частину зарплати няні.

Так сім’я зможе заощадити трохи грошей, які дуже потрібні після народження малюка, мама вийде на роботу, а дитина буде під наглядом», — пояснив прем’єр Володимир Гройсман.

Щоб найняти муніципальну няню, батькам потрібно самостійно її вибрати і укласти з нею офіційний договір. А далі держава обіцяє повернути частину витрачених на зарплату грошей: по одному прожитковому мінімуму на дітей до 6 років за кожен місяць роботи няні.

Зараз ця цифра становить тисяча чотиреста дев’яносто два грн, але згідно з планами уряду, закладеним у держбюджеті, вже в грудні ця сума зросте до 1626 грн. При цьому компенсацію за всі місяці роботи няні виплатять лише в кінці року через Госфіскальную службу.

Гроші покриють на 60% з місцевих бюджетів, на 25% — з держбюджету, а ще 15% заплатять обласні бюджети. Механізм оформлення допомоги поки розробляється.

Самі молоді мами до нововведення ставляться поки без ентузіазму. Кажуть, при офіційному працевлаштуванні гувернанткам доведеться платити вдвічі більше.

«Ми свою взяли за рекомендаціями друзів, платимо по 50 грн за годину. У агентстві ж вони беруть від 150 грн. Відповідно, за місяць на няню витрачаємо близько 9 тис. грн, а офіційна коштує від 17 тис. грн.

Читайте також  Українцям озвучили нові тарифи на газ

Так що в такому контексті ці 1,5 тис. грн компенсації ролі не грають, — каже мама 2-річного сина Олександра Стасевич. — Є ще один момент. Наша няня — вихователь на пенсії. Навіть якщо я захочу скористатися програмою, я не впевнена, що моя няня захоче оформлятися офіційно, заводити ФОП і платити податки з усіх своїх вихованців. і змусити я її не з ОДУ, адже більшість нянь у нас в країні працюють саме так».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.