В Івано-Франківську тренують собак-саперів для зони АТО

Чотирилапих саперів тренують івано-франківські нацгвардійці. У собаки-сапера є все, щоб рятувати життя людей. Однак їй самій також потрібен захист – бронежилет. Адже в небезпечних ситуаціях саме собака йде першим.

sobaka_armija_trenuvannia_5536_146183401497

В окремому загоні спеціального призначення Нацгвардії України «Вега» – п’ятеро чотирилапих військових. Спецпризначенці їх називають своїми побратимами. Усі собаки натреновані для участі в штурмі автомобілів і приміщень, двоє з них спеціалізуються на пошуку вибухівки. Коли собака знаходить вибухонебезпечні предмети, то не повідомляє про це голосом, а лише сідає біля них, – інформує 0342.ua з посиланням на ZIK.

«Якщо він позначить голосом – це погано, бо є такі вибухові пристрої, які спеціально реагують на голос. І були такі випадки, коли пси підривалися. Беззвучними діями собака рятує життя не тільки кінологу, а й багатьом людям», – розповідає офіцер окремого загону спецпризначення Нацгвардії України «Вега» на псевдо «Васабі».

Тренування для собак проводять у вигляді гри. Шукаючи вибухівку, чотирилапі вважають, що мають знайти свою іграшку. Також обов’язковий етап у підготовці собак-саперів – проходження смуги перешкод. Івано-франківські кінологи своїх чотирилапих побратимів почали тренувати і на тій, що призначена для людей. Далі отримані навики собак випробовують на практиці: військові імітують ситуацію, коли вибухівку доводиться шукати в людному місці.

Під час саперних робіт кінолог може перебувати на відстані, кажуть військові, а його вихованець безпосередньо у небезпеці. Тож без собачого бронежилета не обійтись.

«У злочинця може бути при собі ніж чи інші гострі предмети, тому бронежилет конче необхідний. Він переважно захищає живіт, який у собак особливо вразливий. На жаль, на голову ще не придумали шоломи для собак», – розповідає старший інструктор на псевдо «Кент».

«Якісний бронежилет для собаки коштує 5 тисяч гривень, а спеціальна амуніція – від тисячі гривень», – розповідає івано-франківська волонтерка Наталія Сербин.

Читайте також  У МОЗ фіксують випадки повторних заражень COVID-19

Військові запевняють, що  їхні вихованці – це душа товариства і найвідданіші друзі у небезпеці.

 

Джерело: 0342.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: