Інтернати смерті: що насправді відбувалось за стінами Снятинського спецзакладу для людей з особливими потребами? (фото+відео)

У новому випуску програми «Більше ніж правда» на каналі ICTV розповіли про будинок-інтернат на Прикарпатті.

 

У Снятинському інтернаті проживає близько сотні підопічних. Хоча заклад для неповнолітніх, тут їх налічується лише 13, всі інші – дорослі люди. Вони залишись в інтернаті, бо нікуди піти. Усі мають вади розвитку та психіки.

За всі десятиліття існування Снятинського інтернату не усиновили жодного вихованця закладу. З весни 2016 року ним керує Василь Курилюк. Директор розповів журналістам телеканалу ICTV про заклад.

«Планується капітальний ремонт: поставити підлогу, зробити стіни, замінити світильники. Нам благодійно зробили букові ліжка з ортопедичними матрацами», – говорить директор Снятинського дитячого будинку-інтернату.

За часів попереднього керівника, інтернат мав лиху славу – одного з найгірших закладів в Україні. На початку 2016 року з третього поверху сиротинця випав 12- річний хлопчик. Правоохоронці дійшли висновку, що це був нещасний випадок. Однак в Департаменті соціальної політики Івано-Франківської ОДА досі сумніваються, що дитина самотужки викинулась з вікна.

«Було багато запитань. Як дитина ростом 125 см випала з вікна, якщо нижня планка вікна 150 см. Сам він не заліз би туди», – обурюється заступник директора Департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА Віталій Яворський.

Колишній вихователь інтернату Дмитро Сідлярчук стверджує, що дитину викинули з вікна туалету. Адже вікно знаходиться дуже високо і дитина малого зросту ніяк не могла туди викарабкатися. В жорстокості своїх колег він не сумнівається, адже на власні очі бачив як в інтернаті знущалися з дітей. На ніч закривали їх у туалеті з хлоркою.


Дмитро Сідлярчук

«Коли всі йшли додому, то перед дитиною ставили відро з білою сумішшю – хлоркою. Дитина цілу ніч залишались з тією речовиною в клітці, на холодній плитці та дихала тим», – говорить колишній вихователь будинку-інтернату.


Також він розповів про ще один жахливий “догляд” за вихованцями.

«Дітей кидали у ями з вапном, а зверху кидали пару дощок і на них наїздив легковий автомобіль. Там дитина знаходилась цілу ніч», – додає вихователь.

В липні 2015 року в Снятинському інтернаті живцем згорів постоялець. Ним був 23-річний Юрій Демчук. В нього було більше ніж 90 % опіків. У халатності звинуватили медсестру. Суд триває надалі, жінці загрожує до восьми років позбавлення волі.

Колишній директор Снятинського будинку-інтернату Леонід Шимчук за двадцять років на своїй посаді добре «нажився на роботі». До великого будинку та нерухомості. Також його сім’я володіє великими земельними ділянками.

«На сьогоднішній день арештованого майна у нього є на вісім мільйонів. А вісім мільйонів – це вчора було мільйон доларів. Звідки людина, перебуваючи на державній посаді, має такі статки», – здивований колишній співробітник інтернату.

 

Читайте також  За мить до трагедії: в селі на Прикарпатті під час того, як люди переходили річку, провалився міст (фото)

Нагадаємо, 6 серпня 2016 року Cідлярчук повертаючись додому, відчинивши хвіртку до свого обійстя, підірвався на професійно встановленій розтяжці. У розмові з «Версіями» колишній вихователь Снятинського будинку-інтернату повідомив деякі деталі щодо судової справи, наступне засідання якої має відбутися 3 травня.

 

«Спочатку судову справу розглядали в Коломиї, Надвірній та Тисмениці, а тепер в Калуському міськрайнонному суді. Всі три інстанції давали відвід суддям. У прокуратури і слідчих немає сумнівів, що це зробив Шимчук. Є доказова база, де шляхом експертизи ДНК показало, що на нитці і на шпильці знаходились його сліди», – говорить Дмитро Сідлярчук.

Потерпілий розповів про здійснення погроз. Більше того, підозрюваний у замаху на вбивство зараз знаходиться на волі.

«З 30 грудня минулого року чоловік знаходиться на волі. Тиск здійснюється на мене, мою сім’ю та на свідків, які мають свідчити. Все робиться для того, аби цю справу розвалити. Я звертався до органів, у мене є заяви та відповіді. І ніхто нічого не робить. Бо чим дальше затягують справу, тим менше до неї інтересу», – додає Дмитро Сідлярчук.

Колишній вихователь повідомив про теперішню непросту ситуацію в Снятинському будинку-інтернаті.

«Там зараз зовсім інші працівники. На даний час працює ліквідаційна комісія по цьому закладу. Чув з одних джерел, що тут є недостача біля мільйона. Ліквідаційна комісія не може відпустити його до тих пір, доки цей директор не прийме всі матеріальні цінності. Керівник відмовляється підписувати акти, бо є великі недостачі, а це на себе він брати не буде», – каже Сідлярчук.

Наразі невідомо чи закриють інтернат. За словами Дмитра Сідлярчука «закрити його не можуть, бо на сьогоднішній день у Івано-Франківській області на черзі у психоневрологічні будинки стоїть більше, ніж 50 людей». «Версії» продовжуватимуть слідкувати за розвитком подій. Далі буде …

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.