“Не дожила до свого повноліття”: Молода дівчина померла, не дочекавшись дозволу МОЗ на лікування

Їй мало виповнитися 18. Однак Аліна Дідусенко свого повноліття не дочекалася.

Врятувати дівчинку могла б консультація у індійських лікарів, які рік тому пересадили їй серце і легені.

Однак хвора так і не дочекалася дозволу від Міністерства охорони здоров’я на закордонне лікування. Комісія, яка повинна була його видати, не змогла призначити засідання. Пізно в міністерство звернулися і в Інституті серця, куди госпіталізували дівчинку – переконують опікуни Аліни. Адже рідні батьки від дитини відмовилися ще при народженні.

Дівчинка народилася з цілим букетом хвороб, оскільки біологічні батьки зловживали алкоголем. Чи не хотіли лікувати слабку дитину і просто викинули її на вулицю. Дівчинка потрапила в інтернат. Там виявили вроджену ваду серця, але вчасно не прооперували. Хвороба дала ускладнення на легені. І дівчинка не могла самостійно дихати. Майже 200 тисяч гривень на місяць опікунам потрібно було шукати на препарати.

У 2017 році індійські лікарі зробили Аліні трансплантацію серця і легенів. Дівчинка стала першою в Україні людиною, якій зробили подібну операцію. І сталося справжнє диво – дівчинка, яка все життя страждала від легеневої гіпертензії, почала самостійно дихати.

Вона почала бігати, після операції через місяць після трансплантації вона проходила по 8 кілометрів, – зазначила опікун Наталя Гордієнко.

Однак це тривало недовго. Рівно через 8 місяців дівчинці знову стало погано.

Діагностували, що це точно була пневмонія, або це РТПХ – реакція трансплантата проти хазяїна, синдром хронічного відторгнення, вони диференціювати не могли з однієї простої причини: у нас в Україні не робиться біопсія, – зазначила Гордієнко.

Індійські лікарі, які зробили їй трансплантацію, змогли б встановити причину і допомогти. Однак на діагностику Аліну так і не відправили. Тому що Інститут серця, куди госпіталізували дівчинку з ускладненням – місяць відправляв запит в міністерство. А без дозволу від Міністерства охорони здоров’я це зробити було б неможливо.

Читайте також  Відео. “Мамо, я не можу більше так, я дуже втомилася”: маленькій дівчинці потрібна допомога

Чиновники також не поспішали з відповіддю. Експертна рада, яка приймає рішення про виділення коштів і дозволів на закордонне лікування, так і не зібрався. Серце дівчинки не витримало. Причина смерті – бюрократична тяганина, запевняють в асоціації хворих легеневою гіпертензією.

“Стан погіршувався, у міністерства не було підстав скликати комісію, як вони пояснювали. Весь цей комплекс створив таку ситуацію – смерть”, – зазначила президент асоціації хворих легеневою гіпертензією Оксана Куліш.

Пояснень від директора Інституту серця Тодурова і секретаря комісії з питань направлення на лікування за кордон Наталії Архипчук не було.

Аліна не єдина, хто не отримав лікування через бюрократичну тяганину. За даними громадської організації “Національний рух за трансплантацію” рішення комісії МОЗ про лікування за кордоном в 2017 не дочекалися 17 осіб. І це незважаючи на те, що гроші на їх лікування в бюджеті були.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.