Помер вчений Стівен Хокінг

Англійський учений, фізик-теоретик Стівен Хокінг помер у віці 76 років.

“Ми глибоко засмучені тим, що наш улюблений батько сьогодні помер. Він був великим ученим і незвичайною людиною, чия робота і спадщина будуть жити протягом багатьох років”, – пише BBC з посиланням на заяву дітей вченого Люсі, Роберта і Тіма.

Вони високо оцінили “мужність і наполегливість” Хокінга і відзначили, що його “блиск і гумор” надихнули людей по всьому світу.

“Одного разу він сказав: “Всесвіт не дуже потрібен, якщо він не є домом для людей, яких ви любите”. Ми будемо сумувати за ним”, – сказано в заяві рідних вченого.

Стівен Хокінг народився в Оксфорді 8 січня 1942 року.

У 1962 році закінчив Оксфордський університет, в 1966 році в коледжі Трініті-хол Кембриджського університету отримав докторський ступінь. Протягом кар’єри працював в Оксфордському університеті, Кембриджському університеті, коледжі Гонвіл і Кіз, Інституті теоретичної астрономії, крім того був стипендіатом в Каліфорнійському технологічному інституті.

Викладав прикладну математику, теоретичну фізику, теорію гравітації.

У 1974 році став членом Лондонського королівського товариства, а з 1979 по 2009 рік був лукасовським професором Кембриджського університету.

Основна область досліджень – космологія і квантова гравітація. Його головні досягнення – це застосування термодинаміки до опису чорних дір, а також розробка в 1975 році теорії про те, що чорні діри “випаровуються” за рахунок явища, що отримало назву випромінювання Хокінга.

У 1971 році в рамках теорії Великого вибуху припустив поняття мікроскопічних чорних дір, маса яких могла б становити мільярди тонн і при цьому займати об’єм протона. Ці об’єкти знаходяться на стику теорії відносності (через величезну маси і гравітацію) і квантової механіки (через їх розмір).

Читайте також  Про це має знати КОЖЕН українець! А Ви знали назва “Україна ” насправді означає… Правда приголомшує!

На початку 1960-х у Хокінга стали проявлятися ознаки бічного аміотрофічного склерозу, які згодом привели до паралічу. Після діагностики захворювання в 1963 році лікарі вважали, що жити йому залишилося лише два з половиною роки, однак хвороба прогресувала не так швидко, і користуватися коляскою він почав тільки в кінці 1960-х років.

У 1985 році він тяжко захворів, у нього було запалення легенів. Після серії операцій йому була проведена трахеостомія, і Хокінг втратив здатність говорити. Друзі подарували йому синтезатор мовлення, який був встановлений на його кріслі-колясці. Деяку рухливість зберігав лише вказівний палець на правій руці. Згодом рухливість залишилася лише в мімічного м’яза щоки, навпроти якого був закріплений датчик. З його допомогою Хокінг керував комп’ютером, що дозволяв йому спілкуватися з оточуючими.

Незважаючи на важку хворобу, вів активне життя. У 2007 році здійснив політ у невагомості на спеціальному літаку, а на 2009 рік був запланований політ в космос, який не відбувся.

Написав ряд популярних наукових книг, в тому числі “Коротку історію часу”, “Чорні діри і молоді всесвіти”, “Світ у горіховій шкаралупі”.

Про вченого було знято кілька документальних фільмів, а також художня картина “Теорія всього”. В ній Хокінга зіграв актор Едді Редмейн, який отримав за цю роль “Оскар”.

Хокінг був двічі одружений, у нього залишилося троє дітей від першого шлюбу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.