Влада Польщі записали ролик по скандальному закону про “бандерівську ідеологію” (відео)

Прем’єр Польщі записав відеоролик про цілі скандального закону, що забороняє “бандерівську ідеологію”.

 

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі оприлюднила спеціальний відеоролик на англійській мові, присвячений історії Польщі в період Другої світової війни, що пояснює мету внесення змін у закон про інститут національної пам’яті, передає Ukr.Media.

Як повідомляє Польське радіо, в ньому виступає глава польського уряду Матеуш Моравецький, а його звернення проілюстровано архівними матеріалами та знімками.

Прем’єр-міністр говорить, зокрема, про те, що «Польща була першою жертвою Третього Рейху, а смерть і страждання в німецьких нацистських концтаборах були спільною долею євреїв, поляків та членів багатьох інших народів та етнічних груп».

Він також зазначає, що Польща опинилася під німецькою і радянською окупацією, і майже кожна польська сім’я втратила під час війни когось зі своїх близьких.

Моравецький підкреслює, що заперечення Голокосту є фальсифікацією історії, так само як применшення відповідальності справжніх авторів злочинів і приписування її жертвам.

«Ми хочемо боротися з брехнею в кожній формі», – декларує прем’єр-міністр.

Як пояснює голова уряду, саме таким був намір внесення змін у закон про інститут національної пам’яті. Видання нагадує, що прийнята обома палатами польського парламенту новелизація закону про ІНП викликала широкий резонанс, зокрема, в Ізраїлі, США, а також в Україні.

Як повідомлялося раніше, польський Сейм і Сенат прийняли закон про інститут національної пам’яті, яким, зокрема, встановлено заборону на пропаганду в країні ідеології українських націоналістів. Також законом вводиться кримінальна відповідальність за твердження про пособництві поляків нацистам у роки Другої світової війни.

У польському МЗС роз’яснили, що закон стосується лише тих, хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, вчинені «колабораціоністами нацистського режиму».

Читайте також  У Верховній Раді ухвалили «земельну конституцію»: що передбачає закон

Президент України Петро Порошенко вважає, що цей закон не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між двома країнами.

Держдепартамент США закликав Польщу переглянути закон. У Держдепі вважають, що закон може вплинути на польські стратегічні інтереси і відносини, в тому числі і з Сполученими Штатами та Ізраїлем.

У відповідь на заяву Держдепартаменту США МЗС Польщі заявив, що закон про інститут нацпам’яті не стосується свободи слова. У МЗС Польщі відзначили, що головна мета закону – «боротьба з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост, а також применшення відповідальності справжніх виконавців злочину».

Ізраїль виступив категорично проти польського закону про інститут національної пам’яті. В Ізраїлі вважають, що жоден закон не змінить історичних фактів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.