Скасування довідок і лікарняні по-новому: в МОЗ уточнили деталі процедури

Отримати лікарняний в електронному вигляді, можна буде тільки до кінця 2018 року.

Попередньо озвучувалося, що це буде виглядати так: щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані пацієнта до спеціального реєстру, і роботодавець у режимі онлайн зможе перевірити, чи дійсно його співробітник знаходиться на лікарняному.

Однак, радник міністра охорони здоров’я Олександр Ябчанка розповідає, що терміни введення електронного реєстру лікарняних ще не визначені, більше того – поки йдуть дискусії, як буде відбуватися сам відхід на лікарняний.

“Зараз вирішується: чи просто перевести процедуру видачі лікарняних в електронний вигляд, щоб лікар вносив дані пацієнта в електронний реєстр, або ж дозволити пацієнтові самому приймати рішення про відхід на лікарняний, попередньо інформуючи про це роботодавця. Адже якщо у пацієнта звичайна вiрyсна iнфeкцію, то в перші три дні хвороби йому б перебувати вдома, пити теплу рідину та збивати температуру, а не сидіти в черзі до лікаря.

Можливо, у такому випадку працівнику буде дозволено, наприклад, три дні не виходити на роботу без звернення до лікаря та фіксації ним свого стану, що зараз обов’язково. Якщо хворому не стане краще за цей час, то вже тоді він звернеться до лікаря, який призначить лікування і продовжить лікарняний. Звичайно, тут є ймовірність симуляції, і зараз ведуться дискусії, як цього уникнути, але лікар не повинен бути наглядачем у відносинах між працівником і роботодавцем”, – уточнив він.

Але, за словами Ябчанки, експерти дійшли згоди, що з часом сама паперова довідка про непрацездатність повинна відійти в минуле.

Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Євген Баженков запевняє, що створення електронного реєстру листків непрацездатності буде проходити відповідно до етапів медичної реформи.

Читайте також  МОН затвердило методичні рекомендації щодо оцінювання навчання учнів 1 – 4 класів

На першому етапі (II півріччя 2018) буде реформовано первинну ланку надання медичної допомоги. Передбачено забезпечення закладів охорони здоров’я засобами інформатизації, а лікарів – електронним цифровим підписом.

“Регіони, де відбудеться реформування закладів охорони здоров’я, будуть притягнуті до впровадження електронного листка непрацездатності. На першому етапі буде паралельне існування листків непрацездатності на електронному та паперовому носіях”, – пояснив експерт.

Він також уточнив, що і державні, і приватні заклади охорони здоров’я, які мають право видавати лікарняні, матимуть право робити це в електронному режимі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.