Cенат Польщі посеред ночі ухвалив скандальний закон щодо заборони “бандерівської ідеології”

Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Сьогодні, 1 лютого, близько третьої години за київським часом Сенат Польщі ухвалив без поправок

Комітети Сенату Польщі підтримали скандальний закон про “бандерівську ідеологію”
закон про Інститут національної пам’яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

“За” проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), проти – 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися. Про це повідомляє “Укрінформ”.

Упродовж учорашнього дня у Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні Верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону. Депутати опозиції наполягали, що проект документа є невдалим і його потрібно змінити, бо він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни та погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.

Водночас провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно ухвалити із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягуватимуться усі, хто

У Польщі каратимуть усіх, хто заперечує “злочини” українських націоналістів
заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про “польські табори смерті”.

Читайте також  У Польщі трагічно загинув 33-річний українець: опинився похований живцем

Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбоване фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону.

“Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як “злочинних націоналістів” та “колаборантів третього рейху”, – йдеться у заяві МЗС.

Ізраїль вимагає від Польщі змінити скандальний закон про “історичну правду”
Ізраїль закликав Польщу внести зміни до законопроекту. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сказав, що він доручив своєму послу зустрітися з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравіцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту, який передбачає покарання до трьох років ув’язнення за використання таких фраз, як “польські табори смерті”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.