Винен: Mіхеїла Cаакaшвілі зaсyдuлu до трьох років в’язнuцi

Тбіліський міський суд визнав екс-президента Грузії Mіхеїла Cаакaшвілі винним у справі про вбuвcтвo банкіра Сандро Гиргвліані, зaсyдuвшu його до трьох років позбавлення волі.

У цій справі Cаакaшвілі пред’явлено звинувачення за статтею “зловживання службовими повноваженнями”.

Справа про вбuвcтвo співробітника “Об’єднаного банку Грузії” Сандро Гиргвліані в 2006 році стала однією із найгучніших процесів у Грузії.

Інцидент почався зі свaркu Гиргвліані в кафе “Шарден-бар” у центрі Тбілісі, де перебували на той момент високопоставлені чиновники МВС – Дата Ахалая, Олег Мельников, Васил Санодзе, начальник служби з громадських зв’язків МВС Гурам Донадзе, а також дружина на той час голови МВС Вано Мерабішвілі – Тако Салакая.

Гиргвліані знайшли мepтвuм 28 січня 2006 року на цвuнтaрi в передмісті Тбілісі.

У 2006 році у справі Гиргвліані суд виніс вирок на термін від 7 до 8 років в’язнuцi чотирьом співробітникам департаменту конституційної безпеки МВС Грузії. Через три роки вони потрапили під умовно-дострокове звільнення, після того як, рішенням президента Cаакaшвілі, їм вдвічі скоротили термін покарання.

Сім’я Гиргвліані, дізнавшись про звільнення екс-співробітників МВС, внесла позов до Європейського суду з прав людини, який у 2011 році зобов’язав уряд Грузії виплатити родині 50 тисяч євро.

Після зміни влади в Грузії в 2012 році до відповідальності притягнули трьох високопоставлених чиновників МВС Грузії.

Згідно зі слідством, Mіхеїл Cаакaшвілі незаконно пообіцяв тодішньому керівнику Департаменту конституційної безпеки (ДКБ) Даті Ахалая, що помилує зaсyджeних за вбuвcтво Сандро Гиргвліані і потім вже в обхід Комісії з помилування помилував Геронтія Аланію, Михайла Бібілурідзе, Автанділа Апциаурі й Олександра Гачава, створивши правовий важіль для умовно-дострокового звільнення зaсyджeних.

Нагадаємо, український суд відмовився визнати Cаакaшвілі біженцем.

Читайте також  Військовим закриють рота, а повістки полетять електронною поштою: вже в грудні Рада все жорстко змінить

А сам Cаакaшвілі заявив про швидку підготовку його екстрадиції до Грузії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.