Хоббі-терапія: Як франківський “Карітас” підтримує молодь з інвалідністю

Виготовлені роботи реалізовують на благодійних ярмарках

В Івано-Франківську при благодійному фонді “Карітас” діють творчі майстерні для людей з інвалідністю. Туди щодня приходить молодь із вадами розумового розвитку. Їх тут майже півсотні. У кожного свої вподобання: шиють, працюють у столярні та доглядають за квітами. Про хобі, яке перетворюється на терапію, читайте та дивіться далі.

Наталія Голубенко найдужче любить поратися у теплиці. Найкращі квіти для неї – це фіалки. А от Олег Раджук зізнається: віддає перевагу столярні.

“Я тут зараз як в теплиці, то я пшикаю вазони. А так то я в столярці працюю. Мені тут подобається ходити. Я капітан команди по футболу”, – каже Олег.

У столярні тим часом працює інша група. Виготовляють підставки для календарів. Для них це не лише улюблене хобі, а й своєрідна терапія.

“Їм цікаво, тому що вони навіть просять, питають, чи буде майстерня наступного разу, питають, коли я вихідний. Вони хочуть приходити сюди і працювати, їм подобається”, – розповідає працетерапевт Олександр Некраш.

У творчих майстернях працюють двоє синів Наталії Годованець. Одному – 27, іншому – 21. Жінка каже: заняття їм дуже допомагають.

“Вони тим живуть, це їхнє життя. І їм це дуже йде на користь. В своєму оточенні, їх тут ніхто не ображає. І вони дуже хочуть сюди ходити. Вони як не йдуть сюди, то вони кричать, що вони йдуть. Бо він мусить піти, бо в нього там робота. Він має там рамки робити”, – каже Наталія.

Творчі майстерні діють від понеділка до п’ятниці. Головна мета занять – максимально розвинути здібності кожного учасника.

“Ми стараємося індивідуально підходити до кожного. І шукати, в кого які якості більш розвинені. Одні в нас краще вишивають, одні в нас краще шиють, одні краще працюють з деревом. Для них це є дуже корисно, адже вони називають наш центр своєю роботою. Тобто, вони вважають, що приходять сюди як на роботу. І попри все те, для них це не є обтяжливим”, – зазначає керівник Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку Надія Чучук.

Читайте також  Франківцям нагадали про потреби передчасно народжених дітей (ФОТО, ВІДЕО)

Виготовлені роботи реалізовують на благодійних ярмарках. За вторговані гроші частково покривають харчування та дозвілля учасників майстерень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.