Медична реформа: в Україні може початися масове звільнення лікарів швидкої допомоги

Чимало фельдшерів не уявляють себе парамедиками.

Працівники швидкої допомоги критикують почату міністерством охорони здоров’я реформу екстреної служби. Чимало її фельдшерів погрожують звільнитися, бо не уявляють себе парамедиками, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

 

За планом медичної реформи, оновлена швидка допомога не лікуватиме та не ставитиме діагнозів. Вона відмовиться виїздити на виклик, якщо причиною є підвищений тиск, висока температура, ниркова колька чи щось подібне. Підставами для виклику можуть бути тільки травми при аваріях або ж стан на межі життя та смерті. Бригада складатиметься з водія та парамедика, функцією котрого буде підтримання життєдіяльності хворого до лікарні. Фельдшер діючої швидкої Наталія Минайлюк із таким розумінням екстреної допомоги не погоджується та планує звільнятися. “Парамедик буде виїжджати сам. Я піду зі швидкої, тому що я не хочу виїжджати сама, тому що це велика відповідальність. І буває так, що сам ти взагалі не зможеш упоратися”, – пояснила вона.
Не бачить проблеми у новаціях фельдшер приватної швидкої Мирослав Вихор. Він півроку навчався на парамедика в Польщі, отримав ліцензію та зізнається, що суттєвої різниці в обов’язках насправді немає. “Ви приїжджаєте на виклик, надаєте первинну медичну допомогу, я зараз говорю саме за парамедиків, стабілізуєте пацієнта. І ви його обов’язково везете в лікарню”, – пояснив він. Про перекваліфікацію існуючих кадрів говорить і керівник МОЗу Уляна Супрун. Для фельдшерів передбачений 4-тижневий курс, після котрого українські швидкі зможуть працювати інакше. “Непрофільні виклики – це проблема, яка існує вже багато років в Україні. Ми заохочуємо людей, щоб вони мали сімейних лікарів – сподіваємося, буде менше таких викликів. Підвищений тиск або горячка, температура в дитини – це не є виклик на екстрену медичну допомогу”, – твердить чиновник.

Читайте також  На Прикарпатті помер молодий лікар, лікарня в сльозах: "Тебе буде не вистачати"

Прості ж лікарі швидкої не приховують свого страху перед змінами. На їх думку, реформувати галузь необхідно, але розпочинати слід із лікарень. Бо сьогодні в Україні немає жодного державного закладу, куди можна привезти пацієнта, де його оглянули б усі необхідні фахівці. Брак спеціалістів відчутний навіть у столиці – Києву не вистачає 3,5 тисяч лікарів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.