“З 1 січня 2018 року операції українцям будуть проводити без анестезії…”: Емоційна заява Ольги Богомолець

З 1 січня 2018 року операції українцям будуть проводити без анестезії, передає Корупція.Інфо

З такою заявою виступила днями глава комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець і пояснила: після Нового року набирає чиності постанова Кабміну №180, згідно з яким закупівля препаратів для анестезії — фентанілу, натрію оксабутірата і промедолу — за держкошти більше не передбачена.

МОЗ виключило дані препарати з Нацперечня лікарських препаратів, а значить, використовувати їх при проведенні операцій не будуть. За словами Богомолець, пацієнти і лікарі виявляться перед вибором: смерть на операційному столі від больового шоку або в’язниця.

Що ж насправді чекає українців, які волею долі попадуть в лікарню.

Небезпечна альтернатива

Слова народного депутата підтвердили в Київській профспілці медпрацівників.

«Препарати для анестезії дуже потрібніі їх і без того не вистачає в лікарнях, — розповіла нам голова Київського міського комітету профспілок медпрацівників Лариса Канаровська. — Під кожен вид операції повинна бути підібрана індивідуально анестезія, в залежності від наступних токсичних впливів. Особливо складно підібрати нормальну анестезію людям у віці, щоб людина, вийшовши з наркозу, в буквальному сенсі не збожеволів. Альтернативи цим трьом препаратів є, але немає гарантії, що вони підійдуть усім. Частина препаратів має токсичну дію, і нові експерименти просто ні до чого».

Пацієнти самі не куплять

Даних препаратів немає у відкритому продажі в аптеках, і закупити самостійно пацієнти наркоз не зможуть. А за нелегальну купівлю людини можуть притягнути до кримінальної відповідальності.
«Це три препарати — головні знеболювальні для тих, кого ми не хочемо зробити наркоманами. Решта викликають залежність і їх застосовують тільки для смертельно хворих людей. Пацієнти змушені будуть розшукувати препарати по «червоному рецепту» в спеціалізованих аптеках, яких одиниці на всю країну. Це буде величезна проблема», — пояснив віце-президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Віктор Чумак.

Читайте також  Четверо маленьких дітей стали сиротами: 40-річний чоловік загинув страшною смертю

За його словами, якщо препарати не увійшли в Нацперечень — значить, вони потрапляють в категорію другої черги, і лікарня зможе їх закупити лише за свої гроші і лише в тому випадку, якщо у неї в наявності будуть все 377 препаратів із переліку.

«До речі, сам перелік складено неграмотно — препарати не охоплюють самі смертоносні захворювання в Україні в повній мірі (наприклад, ту ж гіпертонію, туберкульоз), а значить, гроші будуть виділені марно», — пояснив Віктор Чумак.

Чи згодні з Чумаком та анестезіологи

Так, один з медиків розповів «Вістям», що альтернативні препарати часто не підходять для глибокої анестезії — їх застосування може призвести до того, що людина може прокинутися під час операції в стані больового шоку.

Найближчим часом питання буде піднято на засіданні комітету ВР з питань охорони здоров’я.

«Сподіваємося, що МОЗ відреагує і внесе правки», — говорить заступник голови комітету Олег Мусій. А Ольга Богомолець додала: завдяки суспільному тиску і критики з боку експертів вже вдалося призупинити постанову №180 і Нацперечень буде переглянутий. «Попередньо, в нього пообіцяли включити три конфліктних препарати», — сказала Богомолець.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.