У Коломиї відкрили виставку рідкісних ікон з колекції владики Миколи Сімкайла

Виставка ікон з колекції покійного владики Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколи Сімкайла представлена в Музеї писанкового розпису.

737c6977d570aa133a26a79216b8fa7a

Експозицію символічно відкрили в період Великого посту, коли, згадуючи Хресний Шлях Ісуса, християни роздумують про Христові страсті.

У музеї експонується 15 ікон з унікальної колекції владики, яку він збирав упродовж тридцяти років. На виставці представлені ікони кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. на металі, дереві та полотні. Такі з них, як “Взяття Христа під варту”, “Ісус зі страстями”, “Зняття з хреста” належать до рідкісних іконографічних сюжетів.

Особливістю збірки є не тільки її мистецька вартість та історичне значення, а й чисельність сакральних раритетних творів, зібраних однією особою. Наразі немає приміщення, в якому в повному обсязі можна було б продемонструвати колекцію, зазначають співробітники Коломийського національного музею Гуцульщини і Покуття.

Проте є можливість побачити ще близько 300 експонатів сакрального мистецтва, які представлені в постійній експозиції Музею сакрального мистецтва, що його було відкрито вже за опіки правлячого архієрея владики Василія Івасюка в катедральному соборі Преображення Господнього, що поряд з Національним музеєм.

Виставка триватиме до 5 травня.

Джерело: kurs.if.ua

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: