Антикорупція СБУ: як спецслужба бореться з хабарниками

 

Протягом кількох останніх років в Україні було створено безліч антикорупційних органів – як урядових, так і неурядових. Проте, на диво, найбільш ефективно в сфері антикорупції діє відомство, яке в Україні існує з часу Відновлення Незалежності – СБУ.

Починаючи з другої половини 2014 року СБУ розпочала активно боротьбу з хабарництвом серед українських чиновників та силовиків. Це стало результатом очищення лав спецслужби та набором молодих офіцерів.

Взагалі, випадки, коли співробітники  СБУ викрили черговий факт корупції чи затримали когось «на гарячому» для медіа уже стали буденністю. Для прикладу, лише протягом останніх днів Служба Безпеки викрила на хабарі одразу трьох високопоставлених чиновників.

Йдеться про Вінницьку область, де на хабарі впіймали головного державного виконавця. Правоохоронці встановили, що посадовець вимагав 80 тисяч гривень у мешканця Вінниці, який виступив поручителем згідно з кредитним договором. У випадку відмови сплачувати гроші держвиконавець погрожував нібито повторним відкриттям раніше закритого виконавчого провадження та стягненням з поручителя 400 тисяч гривень кредитного боргу. Оперативники спецслужби затримали зловмисника під час отримання частини неправомірної вигоди у розмірі 40 тисяч гривень.

На Херсонщині до рук українських спецслужб потрапив головний інспектор митного поста «Херсон-порт». Митник вирішив нажитися на чоловікові, який щойно повернувся з-за кордону, і вимагав з нього понад тисячу доларів хабаря. Оперативники спецслужби затримали головного інспектора на робочому місці під час отримання другої частини хабара у розмірі шістсот американських доларів. Під час обшуків за місцем проживання зловмисника співробітники СБ України вилучили ще тисячу сто доларів США.

А в Одесі «на гарячому» попався керівник підрозділу «Укртрансбезпеки». Правоохоронці встановили, що посадовець систематично вимагав гроші за списання штрафних санкцій, нарахованих за перевантаження автотранспорту при перевезеннях. Чиновник «вирішував питання» за половину суми штрафу. Співробітники спецслужби затримали керівника підрозділу в службовому кабінеті під час отримання від комерсанта півтори тисячі євро у гривневому еквіваленті.

Читайте також  Жахлива звіcтка cколихнула Укpаїну. Чеpгова смеpть дитини чеpез похід до стoматолога

Складається ситуація, за якої СБУ в сфері антикорупції діє ефективніше за органи, які були створені спеціально для цього. Залишається сподіватися, що суди відправлятимуть за ґрати хабарників, яких спецслужба ловить «пачками».

За матеріалами: https://ssu.gov.ua

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: