Прикарпатці, які мають «зайві» квадратні метри, мають платити податок (фото)

У 2017-му платіжки розпочали надсилати з 1 липня. Цей податок сплачуватимуть і фізичні і юридичні особи.

 

Оподатковуються житлові будинки, прибудови до будинків, квартири, кімнати в комуналці, будинок на дачі.

Вони будуть за минулий рік, тож податок нарахують з урахуванням мінімальної зарплати в розмірі 1378 грн (на початок минулого року), а ставка податку буде коливатися від 0 до 3% від мінімальної зарплати.

Ставки податку і площу нерухомості, за яку не потрібно платити, визначає місцева влада, пише “Сегодня“. Податки потрібно буде сплатити до 28 серпня 2017-го.

Оподатковуються житлові будинки, прибудови до будинків, квартири, кімнати в комуналці, будинок на дачі.

У Податковому кодексі зазначено, що податками обкладаються не лише житлові приміщення, а й гаражі, сараї, погреби, літні кухні тощо. Щоправда, більшість місцевих рад вирішили оподатковувати лише житлову нерухомість, а на господарчі будівлі встановили нульову плату.

Податки на нерухомість йдуть до місцевих бюджетів. Місцеві ради самі визначають, яка житлова площа вважається “зайвою” і який податок з неї стягувати. Але “імунітет” до оподаткування мають квартири до 60 кв. м та будинки до 120 кв. м. А якщо в родині є і будинок, і квартира, то для них вважається “нормою” 180 кв. м.

Якщо друга квартира здається в оренду, податок нараховується на всю її площу, а не тільки на метри понад норму.

Ставка податку за 2016 рік, який українці сплачуватимуть цього року, може коливатися від 0% до 3% від розміру мінімальної зарплати на початок минулого року (1378 грн).

Наприклад, у Києві податки на нерухомість платити потрібно. Власнику квартири, скажімо, в 100 кв. м доведеться платити податки за 40 “зайвих” квадратних метрів. 60 кв. м не оподатковуватимуться. Цього року прийде платіжка за минулий, тоді податкова ставка в столиці була в розмірі 1% від мінімальної зарплати – за 40 кв. м доведеться заплатити 551,20 грн.

Читайте також  Рятувальники вкотре закликають прикарпатців не провокувати пожежі

Податок стягується раз на рік. Крім того, власникам великого житла (понад 300 кв. м для квартир і понад 500 кв. м для будинків) доведеться додатково заплатити 25 тис. грн. Наприклад, власникові квартири площею 310 кв. м. у Києві до 1 липня має прийти платіжка на 28 тис. 445 грн – 25 тис. грн фіксованої суми та 3445 грн податку за “зайві” 250 кв. м.

Цього року 1% від мінімалки з кожного “зайвого” метра стягуватимуть у Києві, Львові, Чернівцях, Тернополі, Луцьку, Ужгороді, Черкасах, Хмельницькому, Полтаві, Херсоні, Чернігові та Миколаєві. 2% від мінімалки – в Одесі, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі та Сумах.

До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податків. Заплатити потрібно не пізніше 28 серпня. Якщо прийшла квитанція про сплату податку на квартиру, яку, наприклад, уже продали, або ж якщо квитанція не прийшла, але за законом нерухомість повинна обкладатися податком, потрібно самостійно звернутися до місцевого відділення Державної фіскальної служби.

Якщо оплатити платіжку у вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні – сума штрафу сягне 20%. Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 Кримінального кодексу України).

2018 року українці сплачуватимуть податки на нерухомість за 2017-й, вони зростуть. Звісно, якщо не буде змін у законодавстві.

Розмір ставки встановили від 0% до 1,5% від мінімальної зарплати в усій Україні, зменшивши найвищий допустимий показник удвічі (нині – 3%). Це пов’язано з тим, що мінімальна зарплата від початку 2017-го зросла вдвічі – до 3,2 тис. грн, а податки на нерухомість вираховують саме у прив’язці до мінімалки.

Читайте також  Прикарпатці боргують 45 мільйонів гривень за доставлення газу

Скажімо, в Києві ставка за 2017 рік зменшена – від 1% до 0,75%. Проте за рахунок зростання розміру мінімальної зарплати доведеться платити набагато більше – за 40 “зайвих” квадратних метрів цього року прийде платіжка на 551,2 грн, а вже наступного року – на 960 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.