TEDx Івано-Франківськ: Творці фестивалю «Porto Franko» розповіли про його створення і цінність (фото+відео)

Запальні Роман Григорів та Ілля Разумейко стали спікерами четвертої конференції TEDxIvanoFrankivsk.

Роман Григорів – композитор, диригент, автор камерних, вокальних, симфонічних творів, а також опер та музики до вистав, перформер формації NOVA OPERA.
Ілля Разумейко – композитор, автор опер, електронної та вокальної музики, арт-менеджер, перфомер формації NOVA OPERA, студент віденської консерваторії.

Франківцям митці добре відомі як засновники та організатори сучасного мистецького фестивалю PORTO FRANKO.

 

Під час конференції спікери розповіли історію створення фестивалю.

“Всі великі проекти зароджуються на кухні у тьоті Валі. Але щоб вони далі розвивалися, треба вміти домовлятися з людьми з різних сфер. І не забувати про те, що всі драйвові ідеї та творчі люди приводять до випадковостей, які насправді зовсім не випадкові!” – такими словами розпочали виступ композитори.

Спікери відмітили, спочатку найважче було домовитись у цій будівлі:

Зокрема пригадали, як минулого року робили експеримент з «Децентралізацією», провівши акцію, коли музиканти грали у франківських маршрутках.

Цьогоріч Івано-Франківськ став відкритим портом «PORTO Franko» для мистецьких кораблів та пароплавів з усього світу.

Втім ще до початку фестивалю запустили маркетингову фішку, яка згодом стала відомою в інших міста. В центрі міста чоловічки в жовтих костюмах вигрузити жовтий контейнер без жодної символіки.


Відкривався фестиваль на даху драмтеатру звучанням частин з опер в першу чергу «HAMLET», «IYOV», «Непрості» та фрагментів з опери-цирк «BABYLON».

Пригадали як в Художньому музеї проходив унікальний ритуальний перформанс, який поєднав космічні звуки органу Bambuso sonoro із звуками ортодоксального хору, ісламськими наспівами сенегальського музиканта Кеба Ціссохо та буддиською ритуальною музикою для китайських народних інструментів Гуджену та Піпи, поєднуючи таким чином три релігійні практики в єдиний просторовий перформанс.

Читайте також  Продати камеру — зробити екохату

Також композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко розповіли про гру н на toy piano. Цей маленький інструмент подорожував з ними по світу.Почали тур в Києві, також були в Івано-Франківську, Чернівцях, на Коломийщині.а потім відправились Відень, Копенгаген, Будапешт, Париж. Згодом в Китай, Автралію, Вашингтон. Ідея в тому, що цей маленький інструмент подорожує світом і на ньому грають різні люди.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.