Сидяче життя може вбити вас! – навіть якщо ви регулярно тренуєтеся

Незалежно від того, наскільки ви активно займаєтеся спортом, сидіння на місці протягом надмірно тривалих періодів часу є фактором ризику ранньої смерті

 

Невже сидіння – це нові сигарети?

Експерти радять:

робіть розминку кожні 30 хвилин. Незалежно від того, наскільки ви активно займаєтеся спортом, сидіння на місці протягом надмірно тривалих періодів часу є фактором ризику ранньої смерті. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане напередодні в журналі Annals of Internal Medicine.

За даними дослідників, що вивчали майже 8000 дорослих, існує прямий зв’язок між сидячим способом життя і ризиком ранньої смерті з будь-якої причини. По мірі того, як ваше загальне час сидіння збільшується, зростає і ризик ранньої смерті.

Але є і позитивні новини: люди, які сидять на одному місці не менше 30 хвилин за раз, мають найнижчий ризик ранньої смерті.

«Сидіть менше, рухайтеся більше» — це те, що радить Американська асоціація хвороб. Але це досить спрощена рада, каже Кейт Діас, провідний автор нового дослідження, і науковий співробітник із зв’язків з громадськістю в Департаменті медицини Колумбійського університету.

«Це все одно що сказати комусь-«пильнуй», не розповідаючи як» — написав Діас в електронному листі.

Він пояснив, що необхідні предметні вказівки по необхідних вправ. Наприклад, Центри США по контролю і профілактиці захворювань рекомендують дорослим займатися аеробними вправами середньої інтенсивності протягом двох годин і 30 хвилин на тиждень, а також робити вправи для зміцнення м’язів не менш двох або більше днів на тиждень.

«Нам потрібні подібні рекомендації і для проблеми сидіння» — зазначив Діас — «Ми вважаємо, що більш конкретним орієнтиром може стати щось на кшталт: «Кожні 30 хвилин після сидіння на місці вставайте і рухайтеся/ходіть п’ять хвилин швидким темпом, щоб знизити ризик для здоров’я», — сказав він, додавши, що дослідження «ставить нас на крок ближче до таким керівним принципам», але для перевірки отриманих результатів необхідні додаткові дослідження.

Читайте також  Дитина блювала кожні 15 хвилин: батьки учнів столичної гімназії повідомили про масове отруєння дітей у школі

Старіння означає більше сидіння на місці

Щоб зрозуміти взаємозв’язок між сидячим способом життя і ранньою смертю, Діас і його колеги з медичного центру NewYork-Presbyterian / Weill Cornell та інших установ звернулися до проекту «Географічні та расові відмінності в розвитку інсульту (REGARDS)», дослідження, яке пройшло за підтримки Національного інституту здоров’я.

«Дослідження REGARDS спочатку призначалося для вивчення того, чому чорношкірі (і особливо чорношкірі у південній частині США) мають більший ризик розвитку інсульту, ніж білі» — розповідає Діаз. Він і його соисследователи в середньому чотири роки обробляли дані 7985 чорних і білих дорослих учасників віком 45 років і старше, які долучилися до участі у проекті REGARDS.

Щоб виміряти час сидіння для цих дорослих, дослідницька група використовувала акселерометри на тазостегновому суглобі. Протягом навчального періоду команда зафіксувала 340 смертей з різних причин.

Аналізуючи дані, команда виявила, що час сидіння в середньому становило близько 12,3 годин в день при середньому 16-годинному пильнуванні.

«Коли ми старіємо, і наша фізична і психічна функція знижується, ми стаємо все більш схильними до сидіння» — писав Діас.

Попередні дослідження дорослих позначали 9-10 годин сидіння в день. Більш високий середній показник даній роботі, ймовірно, пояснюється тим, що ми вивчали населення середнього і старшого віку» — писав Діас. «Це також може бути частково пов’язане з тим фактом, що ми використовували монітор активності для відстеження сидячого часу, а не особисті звіти людей».

Вимірюючи тривалість, дослідники змусили учасників сидіти в середньому протягом 11,4 хвилин поспіль.

По мірі того як загальний час сидіння збільшувалося, зростало і рання смерть з будь-якої причини, що зазначено в результатах. У цілому, ризик смерті учасників ріс в тандемі з загальним часом сидіння і його разової тривалістю — незалежно від віку, статі, раси, індексу маси тіла і фізичних навантажень.

Читайте також  Хотіли хлопчика: жінка зробила чотири аборти протягом року і померла

«Ми виявили, що не було якогось певного порогу, коли ризик смерті значно збільшувався» — каже Діас. «Ті, хто сидів понад 13 годин у день, мали дворазовий (або 200%) більший ризик смерті порівняно з тими, хто сидів менше 11 годин».

«Що стосується разової тривалості, то все трохи складніше. Тим не менш, за словами вченого, результати дослідження показують, що ті, хто сидів менше 30 хвилин, мали на 55% менший ризик смерті порівняно з людьми, які зазвичай сиділи більше 30 хвилин поспіль.

Нарешті, люди, які часто сиділи більше 90 хвилин поспіль, мали майже удвічі більший ризик смерті, ніж ті, у кого разове сидіння на місці тривало менше.

Основні причини «неясні»

«Неясно» як малорухливе поведінка негативно впливає на наше здоров’я — писав д-р Девід А. Альтер, доцент Університету Торонто Онтаріо, в редакційній статті, опублікованій з дослідженням. Альтер, який не брав участь у науковій роботі

Діаса, розповів, що на думку деяких вчених, більша кількість часу сидіння призводить до зниження чутливості до інсуліну, в той час як інші припускають, що вся справа в зниженні спалювання чистих калорій.

Дослідження не призначалося для того, щоб показати, чому сидіння збільшує ризик ранньої смерті, зазначив Альтер, який назвав його «методологічно суворим», а результати «надійними».

Ймовірно, за його словами, найважливіший підсумок включає в себе розплутування двох сидячих поводжень: загального щоденного сидячого часу і безперервної сесії.

«Особи з безперервними сидячими сесіями 30 хвилин і більше мали найвищий ризик смерті, якщо загальний час сидячи також перевищувало 12,5 годин на день», — зазначив Альтер. «Навпаки, у тих, чиї щоденні періоди малої рухливості були низькими, безперервний період мало впливав на смертність».

Читайте також  На Україну насуваються потужні магнітні бурі Кілька хвилин тому

У підсумку результати показують, що надмірне сидіння – це погано, а ще гірше, якщо воно накопичується протягом дня, зазначив Альтер.

Д-р Сюзанна Штайнбаум, директор служби здоров’я жінок в лікарні Lenox Hill в Нью-Йорку, зазначила: «Чим більше ми сидимо, тим гірше. Чим довше тривалість сидіння, тим більше негативний вплив воно справляє на здоров’я нашого серця і судин».

Штайнбаум, яка не брала участі в дослідженні, нагадала, що рекомендується рухатися кожні 30 хвилин.

«У перший раз, коли ми це робимо, позитивні наслідки немедленни» — сказала вона. «Нам потрібно більше уваги приділяти переміщення».

На питання, чи може, скажімо, стояче робоче бути корисніше, Діаз заявив: «Є обмежені докази, які говорять про те, що таке положення є більш здоровою альтернативою сидіння».

«Тому, якщо ваша робота або спосіб життя мають на увазі сидіння на одному місці протягом тривалих періодів часу, кращою пропозицією, яке я можу порекомендувати, є вчинення руху кожні півгодини», — каже Діас — «наші результати показують, що це зміна поведінки може знизити ризик смерті».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.