Домашнє насильство – злочин, який має бути покараний: у Франківську відбудуться тренінги для психологів. ФОТО

Сьогодні, 19 вересня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція щодо триденного тренінгу для психологів області у сфері боротьби з насиллям у сім’ї.

Організатором тренінгів став департамент соціальної політики ІФ ОДА, а безпосередньо втілювати їх взялася ГО “Розрада”, інформує журналістка WestNews. Саме триденне навчання спеціалістів області розпочнеться завтра. На прес-конференції доповіли Віталій Яворський, в. о. директора департаменту соцполітики, Олександр Микитюк, старший сержант Богдан ГринішакВалентина Бондаровська, президент ГО “Розрада”, Тетяна Кульбачка, психотерапевт та тренер, Ольга Куриленко, головний тренер, Олег Дворник, директор центру підвищення кваліфікації.

Начальник відділу сім’ї Галина Стельмах розповіла нам, що на тренінги приїхала керівник та два тренери ГО “Розрада”. Вона наголосила, що в такій сфері Прикарпаття є пілотною областю, у якій вперше в Україні буде впроваджена така корекційна методика.

Президент “Розради” Валентина Бондаровська презентувала комплексну програму для фахівців, щоб допомогати тим людям, котрі скоюють насилля в родині.

– Зараз можна говорити про індивідуальну і групову допомогу цим людям, аби позбутися агресії, – наголосивла жінка. – Автором збірника є співробітники центру “Розрада”, практичні психологи і психотерапевти. Вона дозволяє більш-менш підготовленому фахівцю працювати з групою кривдників. Сильною стороною цієї програми є досить розвинена частина психологічної діагностики психоемоційного стану. Вона дозволяє розуміти, чим саме ми маємо допомогти людині.


Пані Валентина наголосила, що викорінення сімейного насильства передбачає у світовій практиці п’ять основних причин такого явища: алкоголізм, наркоманія, психічні захворювання, систематична агресивна поведінка та дитячі психологічні травми. Алкоголіків та наркоманів найперше слід лікувати від їхніх залежностей, а от останні два випадки якраз є сферою психологічної методики лікування.

Крім того, жінка наголосила на вазі ратифікації європейської конвенції, де домашнє насильство прирівняне до кримінального злочину. Двадцять п’ять збірників роздадуть на руки самих спеціалістам для полегшення їхньої роботи.

Читайте також  Як виховати щасливу дитину: шість порад від гарвардських психологів

Представник національної поліції Богдан Гринішак розказав, що наразі на Прикарпатті на обліку перебуває 2537 осіб, які скоюють насилля в родинах. У всіх випадках роботу з такими людьми ведуть дільничні офіцери поліції. За останні вісім місяців трохи зросла кількість домашніх злочинів, і зараз зафіксовано 1781 звернення. Штраф за сімейне насилля складав раніше 51 гривню, зараз складає 172 гривні.

Крім того, у Верховинському районі створено кризовий центр, де зараз живуть десятеро сімей. Туди можуть звернутися жінки, які постраждали від домашніх кривдників. Олександр Микитюк розповів, що центр працює, але, на жаль, по районах відбувається значне скорочення кількості практичних психологів.

– Ми зараз працюємо над тим, аби в Калуші переформатувати соціальний гуртожиток під кризовий центр для Калусько-Долинського куща. Ясно, що потрібно працювати не тільки з жертвами, але першою чергою запобігати насильству і працювати з кривдниками. Зараз після бойових дій чоловіки повертаються зі зрушеннями психіки, їм тяжко ввійти в родину, і ми з ними також працюємо.

На завершення Віталій Яворський наголосив, що департамент соцполітики, поліція та психологи мають єдину мету – викорінювати насильство.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.