Гроші на вітер: за що українці переплачують в “комуналці”

Втрати енергоносія в українських тепломережах більш ніж в два рази перевищують нормативне значення, розмір якого становить – 13%.

a34

Про це заявив експерт з енергоефективності проекту “Реанімаційний пакет реформ” Святослав Павлюк.
“В різних містах втрати в мережах оцінюються на рівні 25-40%”, – сказав він.
За словами експерта, зниження цих втрат з боку підприємств теплокомуненерго є надзвичайно важливим в умовах зростання цін на енергоресурси для населення.

 “Якщо ми не знаємо, скільки прийшло в будинку, то ми не можемо встановити обсяги втрат у мережах”, – уточнив експерт.При цьому Павленко наголосив, що виявити найбільш зношені й неефективні мережі можна буде лише за повного встановлення лічильників у будинках.
“У нас на сьогодні забезпечений облік тепла, що виходить від підприємств теплової генерації, але у нас немає повного обліку тепла, яке заходить у будинок. Нині в загальному по країні необхідні прилади обліку встановлені лише на 50%”, – додав він.
На його думку, якщо в країні будуть встановлені хоча б побудинкові лічильники, з’явиться можливість визначити реальні обсяги споживання будинків, і визначити рівень втрат тепла і води в мережах.“Тільки маючи повний облік споживання енергії, можна перевірити рівень втрат, а потім і обгрунтованість тарифів, а не навпаки. Дискусія про тарифи є важливою, але вторинною, важливим є здатність виміряти і регулювати споживання тепла”, – зазначив експерт.
 Джерело: versii.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: