МОРАТОРІЙ НА БУДІВНИЦТВО У СЕРЕДМІСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА БУДЕ КОРОТКОТРИВАЛИМ

Міська рада Івано-Франківська планує увести мораторій на будівництво нових будівель у межах історико-архітектурної заповідної території міста.

12910347_1216813764996241_545382054_n

Нещодавно  відповідне рішення ухвалив виконком міської ради, а сьогодні проект рішення винесли на громадське обговорення.

 

Заборона діятиме і на реконструкцію існуючих будівель і споруд в межах цієї зони.

 

Начальник відділу культури охоронної спадщини Володимир Ідак повідомив, що заборона будувати в центрі Франківська передбачена регуляторними актами ще з 1998 року.

 

“Однак інтенсивність будівництва останніх років показала, що в місті відбуваються не зовсім контрольовані процеси і ведеться будівництво, яке руйнує історичну структуру міста, – сказав Ідак. – У зв’язку з цим міською радою було прийнято рішення увести мораторій на нове будівництво у центральній частині міста і мораторій на докорінну розширення розбудову, надбудову існуючих будівель і споруд”.

 

Він наголосив, що дія мораторію короткотривала, зокрема, він діятиме до затвердження генерального плану Івано-Франківська.

 

Головний архітектор міста Дмитро Нижник сказав, що технічні коригування генплану триватимуть приблизно рік. Мовляв, міська влада хоче зробити у Франківську більше зелених зон.

 

Власник фортечної галереї “Бастіон” Олег Заріцький нагадав, що реконструкція “Бастіону” триває 10 років. Кожен крок проходив широкі громадські обговорення, а коли дійшов майже до завершення, роботи мають зупинитися у зв’язку з мораторієм.

 

“У 90-х роках там були проведені проектно-пошукові роботи на будівництво трьох багатоповерхівок і, коли ми вклинилися в цей проект, ми власне врятували цей шматок міста. Ці багатоповерхівки мали вже зайняти частину “Бастіону”, – відзначив Заріцький.

Він також зауважив, що мораторій діятиме у вузькому середмісті.

 

Але метр за тим середмістям історична частина міста не закінчується. Щоб громада заспокоїлася, їй кинули кістку – значить, тут все буде гаразд, а що буде на сусідній вулиці, це вже нікого  не цікавить”, – сказав він.

Читайте також  В Івано-Франківську газу знайшли альтернативу

 

Натомість розробники рішення порадили Олегу Заріцькому продовжувати проектно-пошукові роботи у рамках реконструкції “Бастіону” і запевнили, що дія мораторію завершиться до їх закінчення.

Джерело: http://firtka.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: