Чого чекати українським заробітчанам у Польщі (ВІДЕО)

Кількість українських заробітчан у Польщі зростає. Ця країна останнім часом є найбільш привабливою, бо сусіди весь час спрощують умови працевлаштування для наших співвітчизників.

На сезонні роботи чи тривале працевлаштування. Українці, які не знайшли себе вдома, все частіше обирають Польщу, пише 24tv.

З майже мільйона легально працюючих українців в Польщі чи не кожен десятий – у столиці. Наприклад, Наталя Любінська з Волині тут уже п’ять років. Працює в логістичній фірмі. Сюди її запросили, бо вона знає польську і англійську. Всього іншого навчили.

“Просто скористалась шансом, і не було такого, щоб я жалкувала”, – сказала керівниця відділу в логістичній фірмі у Польщі.

Розмір зарплати вона не розголошує, але каже, що вистачає.

Олена Бабак з Рівного працює бухгалтеркою. Вдається навіть поєднувати з навчанням у польському і українському вишах. І попри те, що це перша її робота, куди взяли без досвіду, з часом наважилась взяти квартиру в іпотеку.

У компанії Маріуша Маркевича більшість працівників – українці. За його словами, українці є бажаними працівниками для польських працедавців. Все тому, що поляки їдуть працювати у Західну Європу. Відтак, бракує як робітників, так і висококваліфікованих працівників. Тому у червні тут спростили умови працевлаштування для українців. Проте ті лінуються розібратись.

Багато людей з України зрозуміли, що безвіз – це бери і приїзджай. Але це не так. Треба мати запрошення від конкретного працедавця. Але воно дозволяє працювати лише шість місяців протягом року. І про нього треба домовитись зазделегідь, по інтернету чи через агентство. Тоді тебе на кордоні пропустять по біометриці. Але потім все одно потрібно оформити довготривалий дозвіл – від року до трьох, – наголосив Маркевич.

Через необізнаність і неперебірливість українці досить часто потрапляють в халепи.

“Дуже часто люди погоджуються на такі варіанти, що працюють на чорну зарплату, працюють без страхування. Працюють в жахливих умовах, бо бояться що іншої роботи не знайдуть”,– зазначив голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

До того ж українці стали заручниками політичних ігор. Волинська трагедія, на якій не піарився хіба лінивий, відбивається і на трудових мігрантах.

“Так на мурі з’явився напис “Українці геть!”. Те що ми бачили у Гданську. Побиття мігрантів. В Кракові заклики, щоб прогнати мігрантів. За якийсь час, і це говорять соціологи, працівники з України можуть стати об’єктом агресії”, – сказав Тима.

Разом зі черговим спрощенням у Сенаті чекають розгляду документи про запровадження квот на працевлаштування мігрантів. А от тим, хто знайшов у себе польське коріння, поляки навіть готові давати громадянство за рік.

Проте експерти зауважують, що кількість українців, які мають польську кpов, не покриє тамтешню потребу в робочих руках. Тому, очевидно, доведеться полякам йти на поступки. До того ж більшість українців розглядають сусідню країну все ж таки як місце тимчасової роботи.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.