У школярів Івано-Франківська не вистачає половини підручників (відео)

Менше двох тижнів залишилося до початку нового навчального року. А івано-франківські школярі знову ризикують залишитися без підручників.

У минулому році середні класи були забезпечені всього на 40 відсотків. Тоді чиновники обіцяли в найкоротші терміни виправити ситуацію. Але навчальний рік пройшов, на носі вже новий, а проблема все залишається. Про це пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

Франківчанка Любов вже майже підготувала свого онука шестикласника Ярослава до школи. До першого вересня, каже жінка, залишилося докупити підручники. І витрати тут чималі.

“Тільки один англійський 100 з чимось гривень, польський – 120, англійська з зошитом буде десь 200, ну багато, 500 гривень мінімум ми щороку доплачуємо за книги”, – розповідає бабуся школяра Любов.

Дефіцит з підручниками в івано-франківських школах вже другий рік. Найгірша ситуація в четвертих і сьомих класах. Тут не вистачає майже половини необхідних книг.

У минулому році чиновники запевняли, що вирішать проблему в найкоротші терміни. Двічі оголошували тендер на їх придбання, але, кажуть, жодне з видавництв так і не виявила бажання взяти участь в конкурсі.

“Справа в тому, що видавництва отримали державні кошти, вони були надруковані підручники, вони їх реалізували, а далі, щоб новий набір підручників, потрібні кошти додаткові. Видавництва це структури як правило приватні і комерційні, тобто вони не хотіли за ту державну ціну забезпечувати підручники “, – пояснює директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігор Смаль.

Придбати підручники за комерційними цінами, які в рази вище державних, чиновники департаменту освіти готові. І навіть можуть знайти на це додаткові гроші. Але як бюджетна установа – не мають права.

Закупити необхідні книги за державними цінами не змогли і школи, які ведуть самостійний бухгалтерський облік. В Івано-Франківську їх всього кілька, і всі вони мають право самостійно, без участі департаменту, укладати подібні договори. Але і їм видавництва в цьому відмовили.

Читайте також  Франківські копи зупинили відомого у місті шоумена. (ВІДЕО)

“Українська мова 4 клас і літературне читання ми не отримали другу половину, 7 клас українська мова теж і українська література теж видавництво відмовилося друкувати ці підручники. Але приходили батьки до мене і говорили що підручники в магазині є”, – каже завідувач бібліотекою в Івано Франківської школі № 5 Галина Веретко.

Чому ж для шкіл підручників немає, а в книжкових магазинах – в достатку? Педагоги припускають, що швидше за все частина тиражу, який був видрукуваний за державні кошти, видавництва просто продали комерційним структурам.

Навчальним закладам вони повинні продавати підручники приблизно по 30 гривень за одиницю, а приватним можуть реалізувати в рази дорожче.

“Один з ходових – це Авраменко, література 7 клас і українська мова Глазова, за цінами вони не дуже відрізняються 90 – 95 гривень. Купують, звичайно, приходять і беруть. Навіть на полицях ми деяких книг є по дві, а цих навіть по три щоб завжди були під рукою, тому що їх купують “, – розповідає працівник книгарні Галина.

Чи вдасться вирішити проблему з нестачею підручників, в департаменті освіти прогнозувати поки не беруться. Але при цьому говорять, що є велика ймовірність, що в наступному році школам все одно доведеться закуповувати нові. Адже Міністерство освіти майже щорічно змінює навчальні програми.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.