Заборона «Яндекса»: чим замінити російські карти та пошту

Указ Президента України від 10 травня 2017 року передбачав заборону не лише російських соціальних мереж, але й багатьох інших програмних продуктів. Серед них був і популярний серед українців «Яндекс».

Цей програмний продукт об’єднував у собі безліч сервісів – пошта, пошуковик, карти, музика тощо. Враховуючи специфіку роботи у просторі СНД, «Яндекс» займав значну частку українського ринку, не зважаючи на свої недоліки. Тим не менш, заміна йому існує і її більш ніж достатньо.

На жаль, альтернативної заміни «Яндексу» серед української продукції немає. Проте є перевірені часом і популярні у світі продукти «Google». Ця компанія вже давно об’єднала під своїм брендом безліч сервісів. Наприклад поштовий сервіс «Gmail», який при реєстрації відразу виділяє 15 гігабайт поштового простору, тоді як на «Яндекс.Пошта» виділяється лише 3 гігабайти.

Пошта від «Google» має одну з найкращих систем безпеки, в налаштуваннях навіть можна прописати IP з якого можна входити в пошту.

Продукти «Яндекс.Карти» і «Яндекс.Затори» цілком можуть бути замінено на «Google Maps». У них також можна переглянути статус трафіку на даний момент: затори, аварії. Сервіс прокладає маршрут для водія або користувача громадського транспорту.

Так само для заощадливих є додаток «Maps.me», який пропонує навігацію в режимі офлайн. Більшість користувачів радять його як навігатор для подорожей, зокрема Європою. Досить зручна навігація, знає багато місць, в тому числі заправок. Проте, попри велику кількість позитивних відгуків та оцінку 4,5 у «Google Play», деякі люди нарікають, що досить часто зависає та рухається ривками.

Ще один сервіс «Навітел», який також працює як навігатор. Його вартість 560 гривень. Незважаючи на високу ціну, у програми є перевага: дуже детальні карти, на яких зображені навіть грунтові дороги.

Читайте також  Франківець став учасником вокального шоу “Голос країни”

«Яндекс Таксі» можна замінити на міжнародну систему «Uber», яка працює в 35 країнах. В українській версії «Uber» є готівковий і безготівковий розрахунки. До речі, прокладаючи маршрут у картах «Google», можна одразу подивитися вартість і викликати таксі «Uber». Інший варіант – українська компанія «Уклон».

«Яндекс Диск» взагалі не найзручніший хмарний сервіс. Під нього безоплатно виділяють 3 гігабайти пам’яті і додають 7, якщо ви залучите ще користувачів і переглянете рекламу. У Google все простіше: вам відразу видають 15 гігабайт пам’яті. Об’єкти на диску можна відкривати для інших користувачів. У самому диску є і текстові редактори і аналог «Excel» – «Google Таблиці».

Також як пошту та пошукову систему можна використовувати український ресурс «Ukr.net». Там можна не тільки зареєструвати свою поштову скриньку, а й почитати новини. Пошта в «Ukr.net» також має хмарне сховище. На 2017 рік поштова система налічує 16 мільйонів користувачів.

Отже, заборона російських програмних продуктів, попри тимчасові незручності, несе в собі велику користь. По-перше, це дає стимул для розвитку та відкриває ринок українським ІТ-продуктам, а по-друге – українські Інтернет-користувачі зможуть глибше інтегруватися у європейську інформаційну систему.

Джерела:

http://espreso.tv/article/2017/05/17/yak_zhyty_bez_vkontakte_kasperskogo_yandeksa_i_1s

https://znaj.ua/techno/chym-zaminyty-servisy-yandeksa

https://www.depo.ua/ukr/life/vodiyi-bez-yandeksa-chi-zaminiti-rosiyskiy-navigator-v-ukrayini-20170518573442

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: