Як довести “газконторі”, що боргу не повинно бути?

Звідки взялися борги за газ у тих, хто вчасно платить за показниками? Як довести “газконторі”, що боргу не повинно бути?

gaz-dengijpg07052015141823_w300

На ці та інші запитання франківців, які ті висловили у соцмережах, відповів Юрій Пилипів, директор ТОВ “Івано-Франківськгаз збут”, пише ГК.

Отримавши рахунок за газ та послуги за грудень 2015 року разом із заявою-приєднанням, не повірив власним очам. Я завжди вчасно плачу за показниками лічильника, за грудень заплатив з урахуванням пільги 225 гривень ще кілька тижнів тому, а мені написали, що я боргую станом на 1 грудня майже 400 гривень! Як таке може бути? Як вони там взагалі рахують?” – обурюється пан Володимир С.

Схожих дописів у соцмережах кількасот. Борги різняться кількома нулями, при цьому люди стверджують, що за грудень давно заплатили і боргу бути не може.

Юрій Пилипів пояснив: “Розбіжності у нарахуванні за газ виникли у тих, хто не подав показник лічильника до 5-го числа – у такому випадку ми рахуємо обсяг спожитого газу за плановими показниками”.

Якщо люди наступного місяця подадуть вчасно фактичний показник, усі непорозуміння з боргами зникнуть, запевняє Пилипів.

Показник треба подавати до 5-го числа кожного місяця. Зверніть увагу: показник подається станом на 1-ше число. Якщо людина подає показник 5-го станом на 5-те, то вже будуть розбіжності у сумі. Проводити оплату бажано до 10-го числа цього ж місяця.

Отримавши квитанції з боргами, франківці намагалися з’ясувати ситуацію за довідковим телефоном контакт-центру. Кілька людей розповіли, що по телефону їм порадили сфотографувати лічильник і прийти з фотографією у “газконтору” та написати заяву, щоб їм списали борг.

Юрій Пилипів запевняє, що цього робити не потрібно. Достатньо наступного місяця до 5-го числа подати показник лічильника, і борги автоматично перерахують.

Читайте також  В Україні підвищать пенсійний вік через кілька місяців: як змінять правила

Чи зобов’язані споживачі щомісяця подавати показники лічильника? Так, відповідно до Закону України “Про ринок природного газу” та нових Правил постачання природного газу. Зокрема, про це йдеться у “Кодексі газорозподільчих систем”, затвердженому Постановою НКРЕ, яка зареєстрована у Мін’юсті.

“Щоб не було суттєвих розбіжностей у нарахуванні за газ, дуже прошу всіх зареєструватися в особистому кабінеті на сайті ifgaz.104.ua і вносити показник через Інтернет або телефонувати в контакт-центр за номером 59-11-04. Там сидить 70 людей, і вони з 8 ранку до 20.00 приймають дзвінки від споживачів. Показники приймають без обідньої перерви і вихідних. Якщо до 5 числа кожного місяця ви подасте показник, жодних розбіжностей не буде”, – акцентує Пилипів.

Франківці, які не надто переймаються тим, щоби вчасно подавати показники лічильника, або й взагалі їх не подають, швидше за все, будуть отримувати квитанції з боргами.

Втім, Юрій Пилипів запевняє, що раз на півроку постачальник буде звірятися з оператором газорозподільчих мереж, тобто з ПАТ “Івано-Франківськгаз”.

“Контролери проведуть звірку показників та внесуть їх у базу”, – обіцяє директор ТОВ “Івано-Франківськгаз збут”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: